Πολιτικές και θεσμικές σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας και ενέργεια
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ευρώπη ; Ρωσία ; Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ; Διεθνείς σχέσεις ; Πολιτική ; Ενεργειακή πολιτική ; Διεθνείς οικονομικές σχέσειςΠερίληψη
Ο προσδιορισμός των σχέσεων ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και την Ευρώπη και η ερμηνεία των εκάστοτε στρατηγικών τους αποτελεί ένα βασικό κομμάτι έρευνας που πολλοί μελετητές προσπάθησαν να ερευνήσουν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Η δομή της εργασίας μας αναδεικνύει, από τη μία πλευρά, το ζήτημα του ρόλου της γεωπολιτικής ανάλυσης ως μέσο ερμηνείας και πληρέστερης κατανόησης των πολιτικών και θεσμικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά, μας επιτρέπει να ερευνήσουμε κατά πόσο η θεωρία του πολιτικού ρεαλισμού αποτελεί πυξίδα χάραξης πολιτικών αποφάσεων και στρατηγικών, όχι μόνο για την Ευρώπη και τη Ρωσία, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον ευρωπαϊκό χώρο.
Βασικός στόχος της έρευνάς μας είναι η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Προκειμένου να ερευνήσουμε όμως αυτή τη σχέση, αναπόφευκτα πρέπει να κατανοήσουμε την ιστορικότητά της.
Παρατηρώντας την ιστορικότητα αυτής της σχέσης είναι σημαντικό να θέσουμε ένα βασικό ερώτημα : « Σε ποιο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη χάραξη των στρατηγικών που λαμβάνουν χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο;» Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να μελετήσουμε το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη σχέση Ρωσίας και Ευρώπης καθώς και να ερμηνεύσουμε την αμερικανική στρατηγική στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η ενεργειακή σχέση Ρωσίας και Ευρώπης αποτελεί αυτόνομα ένα ιδιαίτερο θέμα μελέτης και έρευνας. Στη μελέτη μας, θα επιχειρήσουμε να ερευνήσουμε κατά πόσο αυτή η σχέση αποτελεί μία σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς και σε ποιο βαθμό μπορεί ενδεχομένως από μόνη της να καθορίσει στρατηγικές και πολιτικές αποφάσεις μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Μέσα σε αυτήν την εργασία βασική μας επιδίωξη είναι η ανάλυση και η ερμηνεία της ρωσικής και της ευρωπαϊκής στρατηγικής μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο καθώς και ο αμερικανικός ρόλος στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης. Σε ποιο βαθμό εν τέλει η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη βασίζεται στους δεσμούς συμφέροντος ανάμεσά τους;
Αφετηριακό σημείο της έρευνάς μας, που αποτελεί μία περιπτωσιολογική μελέτη, αποτελεί η περίοδος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία επιδιώκουμε να προσδιορίσουμε τις πολιτικές και θεσμικές σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία.