dc.description.abstract | Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εξετάζεται σε ευρεία κλίμακα το φαινόμενο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το κυρίως θέμα είναι η Διαχείριση των Α.Π.Ε. (κατά κύριο λόγο των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων) με τη βοήθεια του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS). Σκοπός είναι η δημιουργία μιας εμπεριστατωμένης άποψης επί του συγκεκριμένου θέματος και για το λόγο αυτό συντάχθηκαν αρκετά κεφάλαια με μεγάλο εύρος πληροφοριών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο ενεργειακό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Αναλύεται το παγκόσμιο και εθνικό ενεργειακό πρόβλημα καθώς και οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί στόχοι για τις Α.Π.Ε.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται ο ορισμός και η σημασία των Α.Π.Ε. Επίσης γίνεται σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ειδών τους, καταγράφονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και γίνεται μια μικρή αναφορά στα απομονωμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής αναφορά στο νομικό και ενεργειακό καθεστώς στην Ελλάδα. Περιγράφεται μια σειρά νομικών, διαδικαστικών και οικονομικών ζητημάτων τα οποία χαρακτηρίζουν το καθεστώς τόσο για τις Α.Π.Ε. όσο και για τα Σ.Η.Θ.Υ.Α.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται βασικά είδη και βασικές διαδικασίες μοντελοποίησης συστημάτων Α.Π.Ε. Εγκυκλοπαιδικά περιγράφεται η ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης της ολικής ηλιακής ακτινοβολίας σε οριζόντιο και κεκλιμένο επίπεδο με χρήση της θεωρίας των τεχνητών νευρωνικών δικτύων.
Το έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την εξέλιξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα. Γίνεται εκτενής αναφορά στο φωτοβολταϊκό φαινόμενο, τη δομή και τα είδη φωτοβολταϊκών στοιχείων και συστημάτων, καθώς και στα βασικά μέρη ενός τυπικού φωτοβολταϊκού συστήματος.
Το έβδομο κεφάλαιο αναφέρεται διεξοδικά στα Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών. Περιγράφονται οι ορισμοί και οι βασικές αρχές τους, τα μέρη ενός Γ.Σ.Π., βασικές διαδικασίες και στάδια στα Γ.Σ.Π., τα χωρικά δεδομένα ενός GIS, οι εφαρμογές του εργαλείου GIS, το GlobalPositioningSystem (GPS), τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του GIS, καθώς και το λογισμικό GIS: ArcGIS.
Στο όγδοο κεφάλαιο αναφέρεται η επεξεργασία στατιστικών δεδομένων και η πρόβλεψη της ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Περιγράφονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα, επί εδάφους, που είναι συνδεδεμένα στο Δίκτυο ΧΤ, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, επί εδάφους, που είναι συνδεδεμένα στο Δίκτυο ΧΤ και αφορούν αγρότες τα φωτοβολταϊκά συστήματα, επί εδάφους, που είναι συνδεδεμένα στο Δίκτυο ΜΤ, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 10 kW που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Πρόγραμμα των Στεγών. Τέλος αναφέρονται οι σιγμοειδείς καμπύλες και τα δίκτυα χαμηλής τάσης.
Το ένατο κεφάλαιο περιγράφει τη διαχείριση στατιστικών δεδομένων φωτοβολταϊκών με τη βοήθεια του Γ.Σ.Π. Πραγματοποιείται εκτενής αναφορά στο λογισμικό GIS, τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., παραθέτονται ψηφιοποιημένοι χάρτες και περιγράφεται η διαδικασία της δημιουργίας ψηφιακών χαρτών με την χρήση του λογισμικού ArcGIS (ArcView 9.1).
Τέλος, στο δέκατο κεφάλαιο περιγράφονται τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την παρούσα διατριβή. | el |