Οικονομική βιωσιμότητα ηλιοθερμικού σταθμού μικρής ισχύος τεχνολογίας Fresnel : η περίπτωση επένδυσης στην Κρήτη
Economic viability of a low power solar thermal power plant using linear Fresnel reflectors : the case of investing in Crete
Θεματική επικεφαλίδα
Ενεργειακό πρόβλημαΛέξεις κλειδιά
Ηλιοθερμικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ; Ηλιακό δυναμικό ; Συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα ; Τεχνολογία Fresnel ; Οικονομική αξιολόγηση ; Ανάλυση ευαισθησίας ; Ανάλυση νεκρού σημείου ; Αριθμοδείκτες ; Solar thermal power plant ; Concentrated solar power ; Fresnel technology ; Economic evaluation ; Sensitivity analysis ; Break-even analysis ; Financial ratiosΠερίληψη
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της οικονομικής βιωσιμότητας Ηλιοθερμικού (Η/Θ) σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, τεχνολογίας τύπου Fresnel, μικρής εγκαταστημένης ισχύος, σε απομονωμένο σύστημα, με εφαρμογή στην περιοχή Αστερούσια Κρήτης. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη συνοπτική παρουσίαση των κύριων Η/Θ τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής, της ανάλυσης του κόστους τους, της αγοράς και των προοπτικών του κλάδου παγκοσμίως, των πολιτικών προώθησης της Η/Θ τεχνολογίας, καθώς και του υφιστάμενου, στην Ελλάδα, θεσμικού πλαίσιο που τις διέπει.
Στο πλαίσιο της εργασίας εκπονήθηκε τεχνική μελέτη για τον υπολογισμό του ηλιακού δυναμικού σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής και παρουσιάστηκε ο τεχνικός εξοπλισμός και η διαστασιολογία του συστήματος. Στην ενεργειακή μελέτη που ακολούθησε αναπτύχθηκε μοντέλο προσομοίωσης της ετήσιας λειτουργίας του Η/Θ σταθμού σε ωριαία βάση, προκειμένου να υπολογίσει τις παραμέτρους ενεργειακής απόδοσης και τις ενεργειακές ροές για όλους τους μήνες του χρόνου. Εν συνεχεία, με βάση τα ετήσια ενεργειακά αποτελέσματα της προσομοίωσης, διεξήχθη χρηματοοικονομική ανάλυση και αξιολόγηση της επένδυσης όπου εκτιμήθηκαν βασικοί οικονομικοί δείκτες, Ανάλυση Ευαισθησίας των δεικτών αξιολόγησης σε διάφορα σενάρια μεταβολής σημαντικών μεταβλητών εισόδου του έργου, Ανάλυση Νεκρού Σημείου και υπολογισμός των κυριότερων αριθμοδεικτών.
Η πτυχιακή εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση των συμπερασμάτων και των προτάσεων της μελέτης. Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ένας Η/Θ σταθμός σε απομονωμένο σύστημα μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επένδυση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως είναι η ένταξη σε καθεστώς χρηματοδότησης, η αύξηση της απόδοσης του συστήματος και η σημαντική μείωση του κόστους εξοπλισμού η οποία θα προέλθει από την εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας και την ανάπτυξη καινοτομιών σε θέματα εξοπλισμού (Ε&Α).