Μελέτη σκοπιμότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για την ίδρυση γενικής ιδιωτικής κλινικής
Feasibility and sustainability study for the establishment of general clinic
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Βιώσιμη ανάπτυξηΛέξεις κλειδιά
Τεχνοοικονομική μελέτη ; Γενική ιδιωτική κλινική ; Μελέτες σκοπιμότητας ; Ανταγωνισμός ; Feasibility study ; General clinic ; Sustainable development ; CompetitionΠερίληψη
Στην Ελλάδα η παροχή υπηρεσιών υγείας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πραγματοποιείται είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Στον τομέα της δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί καινοτομίες για την αναβάθμιση και τον εξ’ ορθολογισμό των δαπανών, τα Κλειστά ενοποιημένα Νοσήλια και η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ είναι οι σημαντικότερες.
Στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, οι κλινικές, οι μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα είναι οι τρείς κατηγορίες παροχής υπηρεσιών. Οι κλινικές είναι αυτές που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά.
Ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός στο τομέα των ιδιωτικών κλινικών, με σημαντικούς ομίλους να κατέχουν σημαντικά ποσοστά και να είναι οι ηγέτες του χώρου. Αξιοσημείωτο είναι πως οι 10 ηγέτιδες εταιρίες καταλαμβάνουν μερίδιο της τάξης του 70,4% της αγοράς, ενώ τα συνολικά έσοδα του τομέα των ιδιωτικών κλινικών ανήλθαν στα €973,6 εκατ. το 2011.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια μελετάτε η ίδρυση και κατασκευή της «MedCare», γενικής ιδιωτικής κλινικής, η οποία μελετάται να εδρεύει στη περιοχή του Πειραιά, δυναμικότητας 106 κλινών, από τις οποίες 6 είναι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και θα απασχολούνται 260 άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κόστους και των εσόδων σε βάθος επταετίας και αφού έχει πραγματοποιηθεί χρηματοοικονομική ανάλυση κρίθηκε βιώσιμη η κατασκευή και λειτουργία της με τις εκτιμήσεις να έχουν γίνει σύμφωνα με πραγματικά δεδομένα κλινικής του Λεκανοπεδίου παρόμοιας δυναμικότητας.
Παράλληλα, μελετώνται εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η κλινική αρχικά, δεν δύναται να συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και θα λειτουργεί βάση ασφαλιστικών εταιριών ιδιωτικού δικαίου και μέσω ασθενών οι οποίοι θα πληρώνουν τα νοσήλια τους με ιδία κεφάλαια και εν συνεχεία μελετάται η βιωσιμότητα της κλινικής με χαμηλότερη δυναμικότητα.
Τέλος, παρουσιάζεται σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης για τη «MedCare», όπου σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο φορέας του έργου πρέπει να εφαρμόσει για τη προστασία του περιβάλλοντος.