Μετανάστευση και οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της υγείας
Master Thesis
Συγγραφέας
Βογιατζή, Αικατερίνη-Στεφανία
Ημερομηνία
2015Επιβλέπων
Παντελίδης, ΠαντελήςΠροβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Μετανάστευση ; Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ελλάδα)Λέξεις κλειδιά
Υγεία ; Ελληνικές υπηρεσίες υγείας ; Οικονομικές επιπτώσεις ; Βαθμός ικανοποίησης ; Δημόσια νοσοκομεία ; Immigration ; Health ; National Healthcare System (NHS) ; Greek health services ; Economic impact ; Satisfaction ; Public hospitalsΠερίληψη
Μετανάστευση και διασπορά πληθυσμού: πολυάριθμες προσωπικές ιστορίες κρύβονται πίσω από αυτές τις λέξεις. Συσχετίζονται με το θάρρος, την νοσταλγία, την ετοιμότητα να ρισκάρει κανείς καθώς και την ελπίδα στην αναζήτηση ευκαιριών. Οι μετανάστες χαρακτηρίζονται από την προθυμία του να ζούν και να εργάζονται μακριά απο την χώρα γέννησης και καταγωγής τους, αναζητώντας πόρτες για έναν νέο τρόπο ζωής, μία νέα ταυτότητα, έναν δρόμο στη διαπολιτισμικότητα.
Υγεία : Θεωρείται το σημαντικότερο συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα, αφού αποτελεί τη βάση της άσκησης των υπολοίπων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Δικαίωμα στην δημόσια παρεχόμενη υγεία έχει ο κάθε άνθρωπος της γής, ανεξαρτήτως φύλου, χώρας καταγωγής ή οικονομικής κατάστασης.
Σκοπός της μελέτης αυτής, είναι ένωση των δύο όρων μαζί, η σχέση δηλαδή μετανάστευσης και υγείας μεταναστών σε συνάρτηση με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούνται στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας καθώς επίσης και η αξιολόγηση του βαθμού ικανοποίησης των μεταναστών από τις ελληνικές υπηρεσίες υγείας.
Η μελέτη διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα,Νοέμβριος 2014 με Μάϊος 2015, με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου 40 ερωτήσεων. Ο μελετώμενος πληθυσμός αποτελείτο από 80 μετανάστες «πρώτης γενιάς», νόμιμου καθεστώτος παραμονής στον Νομό Ατττικής. Η στατιστική ανάλυση του δείγματος πληθυσμού πραγματοποιήθηκε με την χρήση του στατιστικού προγράμματος STATA.
Η πρόσβαση και η χρήση των υπηρεσιών υγείας από τους μετανάστες είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των μεταναστών, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθώς επίσης και για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Οι παράγοντες αυτοί, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας.