Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού
The effects of the economic crisis on the health level of the Greek population
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Οικονομική κρίση ; Ψυχική υγείαΛέξεις κλειδιά
Ελληνικός πληθυσμός ; Kοινωνικοί προσδιοριστές ; Δείκτες υγείας ; Οικονομικοί δείκτες ; Σωματική υγεία ; Επίπεδο υγείαςΠερίληψη
Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σημερινής εποχής. Καθώς αυτή εντείνεται οι συνέπειες αποκτούν επικίνδυνο χαρακτήρα, αφού επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο υγείας των πολιτών. Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, γίνεται απρόσιτη για ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου.
Στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα εκείνα που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, βάλλονται από τη μείωση του εισοδήματός τους, από τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, λόγω της έμφασης στον περιορισμό του κόστους, αλλά και από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αποδώσει τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και να αναδείξει τους μηχανισμούς εκείνους με τους οποίους η κρίση, επηρεάζοντας τους κοινωνικούς προσδιοριστές, επηρεάζει τελικά και το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, ώστε στο τέλος να δοθεί μια εμπεριστατωμένη εικόνα της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό κράτος και το αντίκτυπο που έχει αυτή στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού.
Η έρευνα στηρίχθηκε σε διάφορες διεθνείς, και μη, μελέτες και σε στατιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει από αρμόδιους οργανισμούς. Ειδικότερα, για την περιγραφή της οικονομικής κατάστασης και του επιπέδου υγείας αντίστοιχα, επιστρατεύτηκαν οι οικονομικοί δείκτες και οι δείκτες υγείας για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την έντονη επίδραση της οικονομικής κρίσης και των συνοδών φαινομένων αυτής στη σωματική υγεία και στην ψυχική των ελλήνων πολιτών, επηρεάζοντας άμεσα και έμμεσα σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Τα προβλήματα εθισμού, οι αυτοκτονίες, η κατάθλιψη, κτλ εμφανίζουν μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα.
Βέβαια η κρίση δεν είναι στατικό φαινόμενο και εξελίσσεται διαρκώς, για αυτό θα πρέπει άμεσα, οργανωμένα και αποτελεσματικά να εφαρμοσθούν πολιτικές που να προλαμβάνουν, να προάγουν και να διασφαλίζουν το επίπεδο υγείας των ανθρώπων γενικότερα.