Η εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη του μοντέλου των Ελευθέρων Οικονομικών Ζωνών η περίπτωση των λιμανιών & ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών διεθνής πρακτική & εμπειρία
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ειδικές οικονομικές ζώνες ; Άμεσες ξένες επενδύσεις ; Πειραιάς (Αττική) ; ΝομιμοποίησηΠερίληψη
Σκόπος της παρούσης εργασίας είναι η διασαφήνιση της εννοιας «Ειδική Οικονομική Ζώνη-Special Economic Zone», ως γεωγραφικού προσδιορισμού, εντός του οποίου, ισχύουν διαφορετικοι διοικητικοί, φορολογικοί και οικονομικοί κάνονες σε σχέση με την επικρατεία της χώρας εντός της οποίας έχουν εγκαθιδρυθεί.
Στόχος των Ειδικών Οικονομικών Ζώνων είναι η προσελκυση Αμέσων Ξένων Επενδύσεων. Ενώ η εξελίξη τους στο διεθνές στερέωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ραγδαία και ταχέως αυξανόμενη, εντούτοις η Ευρωπαική Ενωση, δια του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου της-η Ευρωπαική Επιτροπή- για λόγους που αναλύονται παρακάτω, περαμένει «σκεπτική» εναντί της λειτουργίας του, του υπό ανάλυση, σχήματος.
Θέση του συγγραφέος είναι πως μεσούσης της χειρότερης χρηματοοικονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει πότε η Ευρωπαική Ένωση, αποτελεί τρόπον τίνα, «πολυτέλεια» τόσο για την χώρα μας, όσο και κάτ’ επεκτάση για την Ενωμένη Ευρώπη, η μη εξέταση της λειτουργίας της, υπό αυστηρούς κάνονες και εποπτεία.
Ιδιαιτερη μνεία γίνεται :
- Στις κοινές πρακτικές και άρχες που ακολουθουνται κάτα την εφαρμογή του,
- Στην διοικητική υποστάση,σε περιπτωση εισαγωγής του στην χώρα μας,
- Στην νομική θεμελιωση της νομιμότητας του.
Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις μας μπορούν να ανευρεθούν στο τέλος της παρούσης μελέτης