Η διοίκηση προσωπικού στην εταιρική λήψη και εφαρμογή αποφάσεων και αλλαγών
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων ; Επιχειρησιακή επικοινωνία ; Επαγγελματική ικανοποίηση ; Εταιρική στρατηγική ; Διοίκηση αλλαγών ; Κίνητρα ; Λήψη αποφάσεων ; Human resource management ; Business communication ; Change management ; Job satisfaction ; Corporate strategy ; Decision makingΠερίληψη
Τις τελευταίες δεκαετίες, εκφάνσεις της εργασιακής ζωής των ατόμων, όπως οι σχέσεις μεταξύ εργαζομένων, η ασφάλεια της επαγγελματικής ζωής τους, η αποδοτικότητά τους, καθώς και η ψυχική και σωματική τους υγεία, διερευνώνται συστηματικά στο διεθνή χώρο.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να ερευνήσει ορισμένους παράγοντες που ασκούν επιρροή στην ποιότητα της επαγγελματικής ζωής των εργαζόμενων στοη ιδιωτικό τομέα, εξερευνώντας έτσι τη σημερινή ελληνική κοινωνική και επαγγελματική πραγματικότητα.
Ως εκ τούτου, επιχειρήθηκε η διερεύνηση των φαινόμενων της επιχειρησιακής επικοινωνίας, της ηγεσίας, της διοίκησης αλλαγών καθώς και της εργασιακής ικανοποίησης, ενώ παράλληλα επιδίωξη αποτέλεσε και η συσχέτιση αυτών των φαινομένων με συγκεκριμένα δημογραφικά δεδομένα όπως το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο.
Η έρευνα διεξήχθη στο Νομό Αττικής σε τυχαίο δείγμα 50 εργαζόμενων στο ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην εταιρεία MARS HELLAS. Η μέτρηση των κλιμάκων έγινε μέσω ερωτηματολόγιου με πενταβάθμια κλίμακα Likert.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στην πλειοψηφία τους επιβεβαίωσαν τις περισσότερες αρχικές υποθέσεις της έρευνάς μας, οδηγώντας στο συμπέρασμα οτι υπάρχει στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της ηγεσίας με την επιχειρησιακή επικοινωνία, τη διοίκηση αλλαγής και την εργασιακή ικανοποίηση, όπως και μεταξύ της διοίκησης αλλαγών με την εργασιακή ικανοποίηση.
Παράλληλα, εμφανίστηκαν ορισμένες συσχετίσεις των ανεξάρτητων μεταβλητών με δημογραφικά στοιχεία όπως αρνητική συσχέτιση μεταξύ φύλου με την κλίμακα Επιχειρησιακή Επικοινωνία όπως και με την κλίμακα Ηγεσία. Τέλος, διαπιστώθηκαν και ορισμένες στατιστικά σημαντικές διαφορές, όπως ανάμεσα στη μεταβλητή Επιχειρησιακής Επικοινωνίας και του φύλου, και της Ηγεσίας και του φύλου, αλλά και μεταξύ της Επιχειρησιακής Επικοινωνίας και του μορφωτικού επιπέδου, όπως και μεταξύ της Διοίκησης Αλλαγών με το μορφωτικό επίπεδο.