Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μελέτη του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout) στους εργαζόμενους του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικής "ΚΑΤ"

dc.contributor.advisorΧατζηδήμα, Σταματίνα
dc.contributor.authorΤσαντίλη, Ιωάννα
dc.date.accessioned2015-05-26T10:39:46Z
dc.date.accessioned2015-06-19T14:54:03Z
dc.date.available2015-05-26T10:39:46Z
dc.date.available2015-06-19T14:54:03Z
dc.date.issued2015-05-26T10:39:46Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/6619
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων (ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού, τεχνικού προσωπικού βοηθητικού προσωπικού) του Νοσοκομείου Κ.Α.Τ. καθώς και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Η επαγγελματική εξουθένωση ορίζεται ως σωματική και συναισθηματική εξάντληση, όπου ο επαγγελματίας χάνει το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο της δουλειάς του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις απαιτήσεις τις εργασίας του. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η θεωρητική ανάλυση του συνδρόμου και διορθώνεται ως εξής: στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους ορισμούς και στην εννοιολογική περιγραφή του burn out. Περιλαμβάνεται επίσης μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στον διεθνή χώρο. Τα θεωρητικά μοντέλα της επαγγελματικής εξουθένωσης παραθέτονται στο δεύτερο κεφάλαιο. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου, καθώς και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση τους. Οι συνέπειες της επαγγελματικής εξουθένωσης παραθέτονται στο τέταρτο κεφάλαιο, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους αναφέρονται τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Ακολουθεί το ερευνητικό μέρος της εργασίας με την ανάλυση ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε σε 156 εργαζόμενους του νοσοκομείου «Κ.Α.Τ.». Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του νοσοκομείου καθώς και ο σκοπός, ο στόχος και η μέθοδος της έρευνας. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων παρουσιάζονται στο έβδομο κεφάλαιο. Στο όγδοο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς και προτάσεις που είναι αναγκαίες για την πρόληψη του συνδρόμου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μέτριο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης σε όλους τους εργαζόμενους του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Κ.Α.Τ.». Συμπερασματικά, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος αλλά και η λήψη μέτρων βοηθούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της επαγγελματικής εξουθένωσης.
dc.language.isoel
dc.subjectΕπαγγελματική εξουθένωσηel
dc.subjectΕπαγγελματική ικανοποίησηel
dc.subjectΕργασιακό στρεςel
dc.subjectΕργασιακό περιβάλλονel
dc.subjectΝοσοκομεία -- Ελλάδαel
dc.titleΜελέτη του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout) στους εργαζόμενους του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικής "ΚΑΤ"el
dc.title.alternativeA study on the Syndrome of Burnout Case study “KAT Hospital”en
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/6619
dc.identifier.call610.690 19 ΤΣΑ
dc.corporate.nameΤεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής


Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»