Διερεύνηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο: Η περίπτωση του 6ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ ‘Γεώργιος Γεννηματάς’.
Research of quality of health services to cancer patients. The case of 6th Foundation’s of Social Security Hospital ‘Georgios Gennimatas.
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ιατρική περίθαλψη -- Ελλάδα -- Ποιοτικός έλεγχος ; Δημόσια υγεία -- Ελλάδα -- Αξιολόγηση ; Ικανοποίηση ασθενών -- Ελλάδα ; ΚαρκίνοςΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, κυρίως σε προηγμένες χώρες, να αξιολογηθούν οι απόψεις των νοσηλευομένων πάνω σε θέματα παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός των δαπανών υγείας στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ανάγκασε τα προηγμένα κυρίως κράτη να εξετάσουν το θέμα της παροχής υγείας υπό το πρίσμα κόστους και αποδοτικότητας. Αυτό είχε σαν συνέπεια αφ’ ενός τη μείωση δαπανών και αφ’ ετέρου την αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών σε σωστή βάση αποδοτικότητας. Στην παρούσα εργασία έγινε μια προσπάθεια της μέτρησης της ικανοποίησης 100 καρκινοπαθών ασθενών (59 άντρες και 41 γυναίκες) που νοσηλεύθηκαν στο 6ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ ‘Γεώργιος Γεννηματάς’ κατά το έτος 2010. Η έρευνα διεξήχθη με ανώνυμο ερωτηματολόγιο 42 ερωτήσεων (5 ανοικτού και 37 κλειστού τύπου), βασισμένο στην κλίμακα Likert (πεντάβαθμη κλίμακα) και η στατιστική του ανάλυση έγινε με το γνωστό στατιστικό πακέτο SPSS. Τα ευρήματα από τη μελέτη έδειξαν ότι η ικανοποίηση για την ξενοδοχειακή υποδομή ήταν μέτρια έως καλή (30% - 49%), ενώ για την ιατρονοσηλευτική φροντίδα πολύ καλή (50% - 82%). Το συμπέρασμα, όμως, που διεξάγεται είναι ότι παρόλο που στο μελετώμενο νοσοκομείο οι χρήστες – ασθενείς είναι αρκετά ικανοποιημένοι (77%), τα δημόσια νοσοκομεία, γενικότερα, προσφέρουν κακές υπηρεσίες υγείας (70%), γεγονός που δημιουργεί ανησυχία και απογοήτευση. Για το λόγο αυτό, το ενδιαφέρον του γενικού συνόλου θα πρέπει να στρέφεται όχι μόνο στην ικανοποίηση των ατόμων που πάσχουν, αλλά και στη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής τους. Αναμφίβολα, ο συνδυασμός των προσπαθειών σε τοπικό, μεσαίο και κεντρικό επίπεδο κρίνεται αναγκαίος.