Ηλεκτρονικό σύστημα (barcoding) για την καταγραφή των χειρουργικών εργαλείων των Μονάδων Αποστείρωσης–Χειρουργείου.
Electronic system (barcoding) for the screening of surgical instruments in the Operation Theatre and Sterilisation Unit.
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Χειρουργεία ; Χειρουργικά εργαλεία και εξοπλισμός ; Medical supplies, Disposable -- Sterilization ; Bar coding ; Materials managementΠερίληψη
Περισσότερα από 10.000 εργαλεία εβδομαδιαίως εισέρχονται στη μονάδα αποστείρωσης των νοσοκομείων για να τα επεξεργαστούν οι υπεύθυνοι στη διαδικασία αποστείρωσης. Καθαρίζονται, ελέγχονται, αποστειρώνονται και συσκευάζονται περίπου 450 set εργαλείων ημερησίως. Η πορεία ενός εργαλείου είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει τόσο το τμήμα του χειρουργείου όσο και της αποστείρωσης. Υπάρχουν αλγόριθμοι που παρέχουν ασφαλή μέτρα αποστείρωσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα χειρουργικά εργαλεία πολλαπλών χρήσεων, εισέρχονται στο χειρουργείο με τις σωστές προδιαγραφές (δηλαδή σωστά αποστειρωμένα και πιο ασφαλή για τους ασθενείς). Παρατηρούνται όμως συχνά προβλήματα στην καταγραφή των εργαλείων μεμονωμένα ή ανά set ή ανά ημερομηνία που αυτά αγοράστηκαν από το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει λοιπόν απόλυτη γνώση για το τι εργαλεία περιλαμβάνονται σε κάθε χειρουργικό set, ούτε πότε εισήλθαν αυτά στα χειρουργεία, ούτε από ποιες εταιρίες έγιναν οι προμήθειες αυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι στην κίνηση αυτών των εργαλείων να χάνουν πολύτιμο χρόνο να εντοπίσουν αυτά τα εργαλεία, να μην γνωρίζουν αν τα set είναι πλήρη και σωστά και να μην μπορούν να προσδιορίσουν αν ένα εργαλείο είναι νέο ή παλιό. Ο προσδιορισμός όλων των παραπάνω οδηγεί στην απώλεια πολλών εργατοωρών, με αποτέλεσμα τα άτομα που εργάζονται στην αποστείρωση να αναλώνονται σε διαδικασίες που θα έπρεπε να θεωρούνται υποθέσεις ρουτίνας. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να προταθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κωδικοποίησης των εργαλείων το οποίο επιτρέπει σε κάθε εργαλείο να φέρει ένα μοναδικό αριθμό-κωδικό. Ο κωδικός αυτός περιέχει πληροφορίες αναφορικά με το πότε το εκάστοτε εργαλείο αγοράστηκε, πότε «εισήλθε» ή «εξήλθε» από και στον χώρο του χειρουργείου, ποιος ο υπεύθυνος συσκευασίας και αποστείρωσής του και πότε παρουσίασε (αν παρουσίασε) φθορές ή τεχνικό πρόβλημα (έλεγχο από το τεχνικό τμήμα της προμηθεύτριας εταιρίας). Θα παρουσιαστεί αναλυτικά λοιπόν πώς η παραπάνω διαδικασία επιτυγχάνεται με την χρήση σαρωτών (scanners), καθώς επίσης και με την χρήση ενός απλού πληροφοριακού συστήματος χαμηλού κόστους.