Μελέτη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η διερεύνηση της εφαρμογής της στην Ελλάδα: Ο.Α.Ε.Ε. Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Study of electronic prescribing and its implementation in Greece: Ο.Α.Ε.Ε. region of Peloponnesus.
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Υπηρεσίες υγείας -- Πληροφοριακή ; Υγεία -- Πληροφοριακά συστήματα ; Πληροφοριακά συστήματα ; Drugs -- Prescribing -- Data processing ; Φαρμακευτική πολιτική ; Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ; Ιατρική -- Συνταγές ; Electronic prescribingΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο προσδιορισμός της μεταβολής της φαρμακευτικής δαπάνης μετά από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η καταγραφή των απόψεων των επαγγελματιών υγείας για το συγκεκριμένο μέτρο. Η μελέτη περιλαμβάνει την καταγραφή της φαρμακευτικής δαπάνης βάση στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για αντίστοιχα εξάμηνα διαστήματα πριν (11/2009 - 04/2010) και μετά (11/2010 - 04/2011) την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη συλλογή στοιχείων για τις απόψεις των επαγγελματιών υγείας, ιατρών και φαρμακοποιών που συμβάλλονται με τον ΟΑΕΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της χρήσης ερωτηματολογίου κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιο - Αύγουστο 2011. Διαπιστώθηκε ότι: α) το μεγαλύτερο ποσοστό των ιατρών θεωρεί ότι αυξήθηκε ο χρόνος δουλειάς τους, β) το μεγαλύτερο ποσοστό των φαρμακοποιών κρίνει ότι τα λάθη στις συνταγές μειώθηκαν και γ) η εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών έγινε σε μεγαλύτερη κλίμακα αποδεκτή από τους φαρμακοποιούς συγκριτικά με τους ιατρούς. Επιπλέον, στο ερωτηματολόγιο αναφέρθηκαν παράπονα και έγιναν σχετικές προτάσεις βελτίωσης για τη ταχύτητα και την αξιοπιστία του συστήματος, την αυτοματοποίηση και τον αυτοέλεγχο, τη βάση δεδομένων και τη δυνατότητα ακύρωσης - διόρθωσης των συνταγών. Στην μελέτη των στατιστικών στοιχείων του ΟΑΕΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαπιστώθηκε μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ανά συνταγή, μείωση για το αρχικό κόστος, τη συμμετοχή των ασφαλισμένων και τη συμμετοχή του ΟΑΕΕ ανά συνταγή, καθώς και πιθανή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τη μείωση του όγκου κατανάλωσης φαρμάκων που επήλθε μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μία θετική επίδραση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύστημα υγείας τόσο με τη μείωση των λαθών στις συνταγές όσο και με τη μείωση του φαρμακευτικού κόστους. Επιπροσθέτως, από τη μελέτη διαφαίνεται ότι η πλήρης αποτελεσματικότητα του μέτρου απαιτεί την καταγραφή των λαθών και των παραλείψεων του συστήματος ώστε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας να βελτιωθεί το μέγιστο δυνατό.