Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΣάμψων, Δημήτριος
dc.contributor.authorΡόκκου, Χριστίνα Π.
dc.date.accessioned2013-02-20T09:13:52Z
dc.date.available2013-02-20T09:13:52Z
dc.date.issued2013-02-20T09:13:52Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/5198
dc.description.abstractΣτην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αρχικά εντοπίστηκε και μελετήθηκε η ανάγκη για εκπαιδευτικό σχεδιασμό, διατυπώθηκε ο ορισμός του και η μεθοδολογία που ακολουθείται μέσα από τα μοντέλα εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Έπειτα, περιγράφηκαν ενδεικτικά εργαλεία αναπαράστασης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων διδασκαλίας όπως το Lams, το ASK-LDT, το ReCourse και συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Από τη σύγκριση ως καταλληλότερο εργαλείο βάση διαφόρων κριτηρίων επιλέχθηκε το Lams, στο οποίο έγινε η υλοποίηση του ενδεικτικού σεναρίου διδασκαλίας με γλώσσα logo: Προγραμματισμός και κατασκευές, όπως αυτό έχει προταθεί από τους Τάσο Μικρόπουλο και Ιωάννα Μπέλλου στο βιβλίο «Σενάρια Διδασκαλίας με Υπολογιστή» (Κλειδάριθμος 2010). Στη συνέχεια, η ανάγκη για διαμοιρασμό αυτού του σεναρίου προσανατόλισε την διπλωματική εργασία στην έρευνα του εκπαιδευτικού πεδίου για να εντοπιστούν οι λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις κατασκευής μιας διαδικτυακής βιβλιοθήκης. Για το λόγο αυτό, μελετήθηκαν τα μαθησιακά αντικείμενα και τα πρότυπα συγγραφής μεταδεδομένων- που χρησιμοποιούνται για να τα περιγράψουν- έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν σε ψηφιακές βιβλιοθήκες μαθησιακών αντικειμένων. Με την ανάπτυξη Περιβαλλόντων Τεχνολογικά Υποστηριζόμενης Εκπαίδευσης εντοπίζεται μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις ψηφιακές βιβλιοθήκες μαθησιακών αντικειμένων σε αυτές των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων διδασκαλίας. Ως επακόλουθο αναλύθηκαν ενδεικτικά οι λειτουργίες τριών τέτοιων βιβλιοθηκών: του Cosmos, του Lams Repository και της Ιφιγένειας. Από την σύγκριση τους προέκυψαν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα αποθετήριο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δυνατότητες που πρέπει να παρέχει στους χρήστες του. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναλύθηκαν οι συνιστώσες του σχεδιασμού μιας πρότυπης διαδικτυακής ψηφιακής βιβλιοθήκης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων διδασκαλίας, η οποία έχει ως στόχο να προάγει το διαμοιρασμό και την επαναχρησιμοποίηση εκπαιδευτικού υλικού. Με την ολοκλήρωση της θεωρητικής προσέγγισης του αποθετηρίου, τέθηκε σε εφαρμογή η κατασκευή του χρησιμοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS, Content Management Systems) , Joomla 2.5.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΔιδακτικά συστήματα -- Σχεδιασμός
dc.subjectΔιδασκαλία βοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή
dc.subjectΕκπαίδευση -- Πληροφορική
dc.subjectΕκπαιδευτική τεχνολογία
dc.titleΑνάπτυξη διαδικτυακής βιβλιοθήκης ψηφιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων διδασκαλίας για την υποστήριξη εκπαιδευτικών κοινοτήτων καλής πρακτικής
dc.typeMaster Thesis
dc.identifier.call371.33 ΡΟΚ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»