dc.description.abstract | Το κίνητρο που οδήγησε στη συγγραφή της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των logistics στον Ελληνικό βιομηχανικό χώρο, καθώς και των μεταβαλλόμενων πρακτικών διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας με την υποστήριξη της τεχνολογίας.
Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι η καταγραφή της εμπειρίας σε παγκόσμιο επίπεδο από την χρήση της εξειδικευμένης τεχνολογικής καινοτομίας των λογισμικών διαχειριστών-πρακτόρων (software agents), μιας τεχνολογίας που ξεκίνησε παραπάνω από μία δεκαετία στην παγκόσμια αγορά των logistics, αλλά και της απεικόνισης της ελληνικής πραγματικότητας σε σχέση με την εφαρμογή ή όχι της τεχνολογίας αυτής.
Μέσα από την παρουσίαση των γενικών εννοιών, παραδειγμάτων πρακτικής εφαρμογής (case studies) στην παγκόσμια βιομηχανία και προβληματισμών γύρω από την χρήση της πολλά υποσχόμενης αυτής τεχνολογίας, δίδεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να εξοικειωθεί, να προβληματιστεί με αυτήν και να παρακινηθεί για περαιτέρω έρευνα.
Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι οργάνωσης και καλύτερης λειτουργίας - διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών όπως επισημαίνουν οι Emerson και Piramuthu (Emerson, Piramuthu, 2004). Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, οφείλεται κυρίως στη διαθεσιμότητα των έγκαιρων και έγκυρων πληροφοριών στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθιστώντας αναγκαία την αποτελεσματική χρήση των πληροφοριών με στόχο την καλύτερη απόδοση (Emerson, Piramuthu, 2004).
Οι εξελίξεις στις εφαρμογές του e-Commerce, και η γρηγορότερη επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου, όπως τονίζουν οι Emerson και Piramuthu, ευνοούν τον δυναμικό επανασχηματισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων για την εκμετάλλευση καλύτερων δυνατοτήτων (Emerson, Piramuthu, 2004).
Οι πρόσφατες τάσεις του e – Commerce, με στόχο την αποτελεσματική μείωση του κόστους (π.χ. κόστος πωληθέντων, κόστος αποθέματος, κ.α.) των αλυσίδων ανεφοδιασμού, αλλά και την καλύτερη ικανοποίηση του πελάτη, αναδεικνύουν την προσπάθεια των ερευνών για καλύτερη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (Emerson, Piramuthu, 2004). | |