Διερεύνηση της μεταβολής της ιδιωτικής ασφαλιστικής δαπάνης κατά την περίοδο της πανδημίας SARS-COVID19 στην Ελλάδα
Investigation of the change in private insurance expenditure during the period of the SARS-COVID19 pandemic in Greece

Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πανδημία ; COVID-19 ; Ιδιωτική ασφάλιση υγείας ; Υγειονομική περίθαλψη ; SARS-COVID19 ; Οικονομικές επιπτώσεις ; Κοινωνικές επιπτώσεις ; Ποιότητα υπηρεσιών υγείας ; Ασφάλιστρα ; Ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας ; Δημόσιο σύστημα υγείας ; Διεθνής ασφαλιστική αγορά ; Βιβλιογραφική ανασκόπησηΠερίληψη
Η εμφάνιση της πανδημίας επέφερε μεταβολές στην οργάνωση αλλά και στη λειτουργία των κρατών, σε διάφορα επίπεδα, όπως το υγειονομικό, το οικονομικό, το ασφαλιστικό. Η πανδημία αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα για μία μεγάλη περίοδο, από την εμφάνιση της έως και τον δραστικό περιορισμό της, προκαλώντας δυσμενείς επιπτώσεις στους διάφορους τομείς της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής. Φυσικά, η πανδημία αποτέλεσε ένα επίκαιρο θέμα, καθώς επίδρασε αρνητικά σε υψηλό βαθμό στην ασφάλεια και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης συνδέεται σε στενό βαθμό με την υγειονομική περίθαλψη των ατόμων και ειδικότερα με την ασφάλιση τους στον ιδιωτικό τομέα, υπό την επιρροή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, διερευνάται ο βαθμός της επιρροής του ιού SARS-COVID 19 στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, καθώς οι επιπτώσεις που επέφερε σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Ανάλογα, εξετάζεται ο βαθμός της επιρροής του ιού SARS-COVID 19 στην ποιότητα των υπηρεσιών της ιδιωτικής ασφάλισης της υγείας.
Η μεθοδολογία της έρευνας, η οποία εφαρμόζεται αποτελεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση προκειμένου ν’ αντληθούν σημαντικά στοιχεία σχετικά με το επίκεντρο του θέματος. Συγκεκριμένα, μέσα από την εμπειρική έρευνα σε διάφορες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπως Scopus, Elsevier, Google Scholar, καθώς σε βιβλία, επιλέχθηκαν οι πρόσφατες και οι έγκυρες πηγές, οι οποίες έχουν ως σημείο αναφοράς την επιρροή του ιού SARS-COVID 19, στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης της υγείας, προκειμένου ν’ αντληθούν πολύτιμα στοιχεία που συνδέονται με το υπό εξέταση θέμα.
Από την εμπειρική έρευνα εξήχθησαν ορισμένα ωφέλιμα συμπεράσματα όσον αφορά το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης υγείας. Πιο συγκεκριμένα, από την περίοδο όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την πανδημία του νέου κοροναϊού-2 του SARS (SARS-CoV-2), έχουν τεθεί υπό αξιολόγηση τόσο τα συστήματα, όσο και οι μανάδες της υγείας, ως προς τους κινδύνους των εξάρσεων των νέων αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.
Εξάλλου, η επιρροή του ιού SARS Covid-19, υπήρξε ισχυρή στην ιδιωτική ασφάλιση της υγείας. Διαπιστώθηκε η αύξηση των ασφαλίστρων σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου τ’ ασφάλιστρα αυξήθηκαν ποσοστιαία κατά 9,5% και 5%, αντίστοιχα. Αντίθετα, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στη Βουλγαρία, παρατηρήθηκε η μείωση των ασφαλίστρων για την υγεία.
Παράλληλα, τα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας για βασική μέριμνα ελαττώθηκαν, δεδομένου ότι αρκετές μη επείγουσες επεμβάσεις αναβλήθηκαν, διότι οι μονάδες και οι επαγγελματίες σε υγειονομικό κλάδο επικέντρωσαν το κύριο ενδιαφέρον τους, στην περίθαλψη των ασθενών από τον ιό SARS Covid-19.
Επιπρόσθετα, αναφορικά με τη διεθνή ασφαλιστική αγορά, ο αντίκτυπος από την πανδημία ήταν εμφανής, ενώ η αύξηση η οποία παρατηρήθηκε σε ασφάλιστρα χαρακτηρίστηκε πιο ήπια, σε σχέση με τη διεθνή οικονομική κρίση, κατά την περίοδο 2008-2009. Ωστόσο, οι εικασίες ανέφεραν ότι η ανάκαμψη αναμένεται να είναι σχετικά γρήγορη, τόσο για τον κλάδο της ασφάλισης ζωής, όσο και για τον αντίστοιχο εκτός ζωής.
Φυσικά, οι προβλέψεις απορρέαν από το γεγονός της επίδρασης του ιού SARS Covid-19, όπου οι άνθρωποι διαπίστωσαν τις ελλείψεις του δημοσίου συστήματος της ασφάλισης. Έτσι, παρακινήθηκαν να λάβουν επιπρόσθετη ιδιωτική κάλυψη, σχετικά με την ασφάλιση της υγείας τους, η οποία θα τους προσέφερε τις ποιοτικές υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ θα τους διασφάλισε την εισαγωγή τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.