Αποτίμηση της προθυμίας πληρωμής για υπηρεσίες αποκατάστασης σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ)
An assessment of willingness to pay for rehabilitation services in patients who have suffered cerebrovascular accident (stroke)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Προθυμία πληρωμής ; Οικονομική ανάλυση ; Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ; Αποκατάσταση ; ΚόστοςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά την προθυμία πληρωμής (Willingness to Pay - WTP) ασθενών που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) για τέσσερις βασικές υπηρεσίες αποκατάστασης: φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Στόχος της μελέτης είναι η αποτίμηση αυτών των υπηρεσιών σε χρηματικούς όρους, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής αξιολόγησης των παρεχόμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 84 ασθενών που λαμβάνουν τουλάχιστον μία από τις παραπάνω υπηρεσίες. Αφού αξιολογήθηκαν οι γνωστικές τους λειτουργίες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία, το ιατρικό τους ιστορικό, αξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους καθώς και υποθετικά σενάρια προθυμίας πληρωμής για τις θεραπείες που παρακολουθούν. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την προθυμία πληρωμής αναλύθηκαν μέσω απλών και λογαριθμικών παλινδρομήσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη διάρκεια φυσικοθεραπείας και η καλύτερη ποιότητα ζωής σχετίζονται με την προθυμία πληρωμής για φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία αντίστοιχα. Αντιθέτως, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση
και το εισόδημα δεν σχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με την προθυμία πληρωμές για καμία από τις υπηρεσίες.
Συμπερασματικά, οι ασθενείς είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν για υπηρεσίες που αντιλαμβάνονται ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποκατάσταση ενός ΑΕΕ είναι μακροχρόνια και έχει υψηλό
κόστος, τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών μοντέλων χρηματοδότησης των υπηρεσιών αποκατάστασης μετά από ΑΕΕ, με στόχο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.