Αποτελεσματικότητα προγράμματος αποκατάστασης σε ασθενείς με σύνδρομο long- ή post-covid
Effectiveness of a rehabilitation program in patients with long- or post-covid syndrome
![Thumbnail](/xmlui/bitstream/handle/unipi/16590/TREVLIA_mes21030.pdf.jpg?sequence=4&isAllowed=y)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Long-covid σύνδρομο ; Post-covid σύνδρομο ; Πρόγραμμα αποκατάστασης ; Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ; Αποκατάσταση ασθενών ; COVID-19 ; Αποτελεσματικότητα αποκατάστασης ; Long-covid ; Post-covidΠερίληψη
Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» λειτουργεί ένα κέντρο καρδιoαναπνευστικής αποκατάστασης για ασθενείς που έχουν νοσήσει από covid-19 αλλά συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα για μεγάλο διάστημα (μήνες ή ακόμα και χρόνια) μετά την ανάρρωση τους. Κοινώς, το κέντρο αυτό βοηθά στην αποκατάσταση ασθενών που πάσχουν από long-covid σύνδρομο.
Από το κέντρο αυτό λοιπόν, συλλέχθηκαν τα δεδομένα των παραπάνω ασθενών και αναλύθηκαν με σκοπό να απαντηθούν κάποια ερωτήματα. Τα ερωτήματα που γεννήθηκαν είχαν να κάνουν με το πόσο αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα αποκατάστασης, αν η αποτελεσματικότητα του προγράμματος αποκατάστασης σχετίζεται είτε με το φύλο είτε με την ηλικία των ασθενών, αν η σοβαρότητα της ασθένειας covid-19 επηρεάζει το αποτέλεσμα του προγράμματος, αν η χρονική στιγμή που εισάγεται κάποιος στο πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με την επιτυχία του προγράμματος κι αν ναι ποια είναι η βέλτιστη στιγμή για να μπει κανείς στο πρόγραμμα αυτό. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δεδομένων ήταν η γλώσσα προγραμματισμού R version 4.2.0, το IBM SPSS Statistics 27 και το excel.
Οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την παρούσα έρευνα, ήταν ο έλεγχος κανονικότητας Shapiro – Whilk, η διωνυμική λογιστική παλινδρόμηση, ο μη παραμετρικός έλεγχος μέσων τιμών των Mann – Whitney (Mann – Whitney test), ο
έλεγχος μέσων τιμών εξαρτημένων δειγμάτων (Paired T – Test) και ο έλεγχος μέσων τιμών ανεξάρτητων δειγμάτων (Independent Samples T – Test).
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως ενώ το φύλο δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της αποκατάστασης, η ηλικία των ασθενών επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς. Επίσης, η έκβαση των καρδιακών παλμών μετά το τέλος της αποκατάστασης
σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας covid-19 και την ύπαρξη υψηλών μειγμάτων οξυγόνου. Τέλος, η χρονική στιγμή που εισάγεται κάποιος ασθενής στο πρόγραμμα επηρεάζει τη μεταβολή της δύναμης των ποδιών των ασθενών και των καρδιακών τους παλμών.
Με βάση τα δεδομένα, η καλύτερη χρονική στιγμή για να εισαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό να βελτιώσει τη δύναμη των ποδιών του είναι τουλάχιστον 6 μήνες μετά την έναρξη συμπτωμάτων covid-19, και με σκοπό να μειώσει τους καρδιακούς του παλμούς είναι το πολύ 3 μήνες μετά το εξιτήριο του από το νοσοκομείο (αφορά νοσηλευθέντες ασθενείς). Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε δεδομένα 25, 26 και 29 ασθενών αντίστοιχα.