Ελληνική ΑΟΖ - Προκλήσεις και μεταβολές μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
ΑΟΖ ; UNCLOS ; Οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ; Διεθνές δίκαιο ; Ανατολική ΜεσόγειοςΠερίληψη
H συγκεκριμένη εργασία, μέσα από την έρευνα συμβάλλει στη συνολική γνώση και τον λόγο γύρω από την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την εκπόνηση της παρούσης διπλωματικής, δίνει τη δυνατότητα μιας εις βάθους ανάλυσης και ερμηνείας της συμφωνίας, μέσω εκτεταμένων βιβλιογραφικών ανασκοπήσεων, διαβούλευσης επίσημων εγγράφων και επιστημονικής έρευνας. Αυτή η προσέγγιση που υποστηρίζεται από την έρευνα διασφαλίζει ότι το δοκίμιο αντικατοπτρίζει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των διατάξεων της συμφωνίας, του ιστορικού πλαισίου και των γεωπολιτικών επιπτώσεων. Επιτρέπει μια τεκμηριωμένη ανάλυση που εξετάζει διάφορες προοπτικές και αξιολογεί κριτικά τις επιπτώσεις της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου, τις διεθνείς σχέσεις και τη διαχείριση των πόρων.
Στόχος της εργασίας είναι ειδικότερα η εμβάθυνση στο νομικό πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλυθούν κριτικά οι νομικοί και οι γεωπολιτικοί παράγοντες που επηρέασαν τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, λαμβάνοντας υπόψη τα νομικά ζητήματα τις επιπτώσεις στη σταθερότητα και τη διαχείριση των πόρων της περιοχής. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση των νομικών διαστάσεων που συνδέονται με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Εξετάζοντας τις επιπτώσεις της συμφωνίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής πολιτικής, η σύντομη αυτή μελέτη προβαίνει σε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας για τον συνεχή διάλογο γύρω από τις διαφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία της Ελλάδας με άλλες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη μέγιστη δυνατή διασφάλισης της εθνικής και περιφερειακής ασφαλείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εργασία θα βασιστεί στην μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης με συλλογή πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού. Το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε από ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, αρθρογραφία, από πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες καθώς και από την χρήση του διαδικτύου .