Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην εισοδηματική ανισότητα
The role of education in income inequality
Master Thesis
Συγγραφέας
Βούτσινου, Μισέλ Μαρία
Ημερομηνία
2024-02Επιβλέπων
Χλέτσος, Θεολόγος - ΜιχαήλΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκπαίδευση ; Εισοδηματική ανισότητα ; Τριτοβάθμια εκπαίδευση ; Ανώτερη / ανώτατη εκπαίδευση ; Οικονομία ευημερίαςΠερίληψη
Η εκπαίδευση επηρεάζει την εισοδηματική ανισότητα; Παρά το γεγονός ότι είναι ένα θέμα ευρέως εξεταζόμενο στην πολιτική, κοινωνιολογική και οικονομική έρευνα τα τελευταία 70 χρόνια, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με το αν τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης οδηγούν σε μείωση της κοινωνικής εισοδηματικής ανισότητας. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα η εκπαίδευση αναφέρεται με σχετική βεβαιότητα και πολύ συχνά ως ένας από τους κύριους παράγοντες μείωσης της εισοδηματικής ή μισθολογικής ανισότητας. Πιο συγκεκριμένα, η τριτοβάθμια εκπαίδευση διαδραματίζει συγκεκριμένο ρόλο όσον αφορά στην εν λόγω ανισότητα, καθώς συνδέεται με υψηλότερες αποδόσεις από τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Εν ολίγοις, η εκπαίδευση και ειδικότερα η ανώτατη/ανώτερη εκπαίδευση θεωρείται ταυτόχρονα αρχική κινητήρια δύναμη της ανισότητας βραχυπρόθεσμα, αλλά και μέσο καταπολέμησης της ανισότητας μακροπρόθεσμα.
Στην ιδιαιτέρως εκτεταμένη βιβλιογραφία παρατηρείται μία ασάφεια ως αυτή την προβληματική, καθώς η έρευνα βρίσκει διαφορετικά αποτελέσματα. Η παρούσα ερευνητική μελέτη, μέσω της συστηματικής επισκόπησης εξετάζει τα εμπειρικά στοιχεία προκειμένου να προσδιορίσει την επίδραση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην εισοδηματική ανισότητα. Τα ευρήματά της έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραδεδομένα: μεταξύ της (τριτοβάθμιας) εκπαίδευσης και της εισοδηματικής ανισότητας εξακολουθεί να καταγράφεται σύγχυση που μπορεί να οφείλεται είτε στην πραγματικότητα αυτή καθαυτή, είτε στις μεθόδους που υιοθετούνται για να τη «μετρήσουν». Δεν είναι τυχαίο ότι η ασάφεια μεταξύ των δύο υπό εξέταση φαινομένων συνοδεύεται από μία χαρακτηριστική ετερογένεια των υφιστάμενων μελετών, που καθιστά την κεντρική θεματική αυξημένης σημασίας (και) για τη μελλοντική έρευνα.