Η αξιοποίηση των τεχνολογιών Internet of Things για τη μετάβαση στις «Έξυπνες Πόλεις»
Transition towards smart cities utilizing Internet of Things technologies
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Έξυπνη πόλη ; Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) ; Τεχνολογία ; Αστικοποίηση ; Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης ; Έρευνα ; Ερωτηματολόγιο ; ΔεδομέναΠερίληψη
Η επιστημονική κοινότητα, διακρίνοντας την επικινδυνότητα των επιπτώσεων που επιφέρει το φαινόμενο της αστικοποίησης, δημιούργησε με την επικουρία της τεχνολογίας ένα νέο και “ευφυές” μοντέλο πόλης. Το νέο μοντέλο ονομάστηκε «Έξυπνη» Πόλη, η οποία δύναται να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς εκβάσεις της αστικοποίησης και να συμβάλει στην ευημερία των πολιτών, προασπίζοντας τον όρο της βιωσιμότητας. Όπως ισχύει για όλα τα πράγματα, έτσι και για τις πόλεις για να αναγνωριστούν ως «Έξυπνες» επιβάλλεται να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, έτσι καθιερώθηκαν οι 6 διαστάσεις του Giffinger. Παρ' όλα αυτά, δεν αρκούν οι 6 διαστάσεις για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των «Έξυπνων» Πόλεων, υπάρχουν τρείς γενιές που τις διακρίνουν αναλόγως τη τεχνολογική τους υπόσταση. Τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε στους πρόποδες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, γεγονός που ανατρέπει τα δεδομένα και προϋποθέτει τον σχεδιασμό της 4ης γενιάς “Έξυπνων” Πόλεων.
Καθώς λαμβάνει χώρα η εξέλιξη της 4ης γενιάς «Έξυπνων» Πόλεων, το Διαδίκτυο των Πράγματων (IoT) ολοένα και κοινολογείται. Πρόκειται για ένα σύστημα αλληλένδετων και αλληλεξαρτώμενων συσκευών που επικοινωνούν μέσω διαδικτύου. Τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν μια συσκευή που σκοπό έχει την αξιοποίηση της τεχνολογία IoT, σχεδιάζονται ακολουθώντας μια καθορισμένη αρχιτεκτονική, την λεγόμενη Αρχιτεκτονική του Διαδικτύου των Πραγμάτων, η όποιο όμως δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις η ίδια. Αυτό όμως που κάνει το IoT να ξεχωρίζει είναι, ότι καθίσταται ικανό να δώσει «έξυπνες» λύσεις σε όλους τους τομείς που συγκροτούν μια κοινωνία. Παρόλη την θετική απολαβή που προσφέρει το IoT, δεν απουσιάζουν και τα μελανά του σημεία. Εξαιτίας της μη διαχειρίσιμης τεχνολογικής προόδου και του πολυδιάστατου πεδίου εφαρμογής του, προκύπτουν προκλήσεις που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την ασφάλεια των χρηστών και των προσωπικών τους δεδομένων.
Κατόπιν ολοκλήρωσης του θεωρητικού υπόβαθρου της Διπλωματικής Εργασίας, ακολουθήσε το κομμάτι της έρευνας. Σκοπός της έρευνας ήταν να κατανοήσουμε σε τι βαθμό οι πόλεις που αξιοποιούν τις προηγμένες τεχνολογίες του IoT ωφελούνται από την μετάβαση τους προς το νέο μοντέλο των «Έξυπνων» Πόλεων και πως οι απλοί πολίτες έχουν ενστερνιστεί – εξοικειωθεί με τις μοντέρνες έννοιες («Έξυπνη» Πόλη και IoT) και με αυτού του είδους την αλλαγή. Για τους σκοπούς της έρευνας δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου ένα δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο απαρτίζεται από 31 ερωτήματα και συντάχθηκε με την βοήθεια των Google Forms. Το αναφερόμενο ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες του 2022 σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές ομάδες, εκ των οποίων λάβαμε το αποτέλεσμα των 210 ερωτηματολογίων. Οι απόρροιες της μελέτης αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν ενδελεχώς στο Κεφάλαιο 4, ωστόσο το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε κατά την ανάλυση των ερωτηματολόγιών και που αξίζει να αποτυπωθεί είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος της έρευνας αποτελείται από νέους και μορφωμένους ανθρώπους που βάσει των απαντήσεων τους φαίνεται πως αντιλαμβάνονται τις θετικές προεκτάσεις που δύναται να επιφέρουν οι «Έξυπνες» Πόλεις και το IoT και είναι θετικοί στο να μεταβούν σε αυτό το νέο τεχνολογικό μοντέλο Πόλης. Σε αντίθεση με τις ίδιες τις Πόλεις και τους Δήμους γενικότερα, που χαρακτηρίζονται από τις ελλείψεις τους στο να ανταποκριθούν στα «θέλω» των πολιτών τους. Επομένως γίνεται κατανοητό πως το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και για μελλοντική έρευνα κρύβεται σε αυτές τις αδυναμίες των Δήμων/ Πόλεων και στο πως θα μπορούσε άμεσα να καλυφθεί αυτό το τεχνολογικό χάσμα.