Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της εκπαίδευσης : οι αντιλήψεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών
Public - private partnerships in education : teachers attitudes and perceptions
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Σ.Δ.Ι.Τ ; Εκπαίδευση ; Υπηρεσίες ; Υποδομές ; Δημόσιος τομέας ; Ιδιωτικός τομέας ; ΧρηματοδότησηΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με την είσοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην εκπαίδευση, με τη μορφή υλοποίησης σχολικών υποδομών, υπηρεσιών management τόσο στην κατεύθυνση της οικονομικής λειτουργίας ενός οργανισμού, όσο και στη διαχείριση του προσωπικού, παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση της εργασίας αποτελείται από έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια ορισμού και περιγραφής των Σ.Δ.Ι.Τ, ενώ παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά τους, οι βασικές τους αρχές, οι κίνδυνοι, τα μειονεκτήματα και τα δυνητικά τους πλεονεκτήματα. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται κατηγοριοποίηση των συμπράξεων σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις και ανάλογα με το αντικείμενό τους, το είδος τους και το μέγεθος της εμπλοκής του ιδιώτη εταίρου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται συνοπτικά το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο των Σ.Δ.Ι.Τ, σύμφωνα με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Το κεφάλαιο τέσσερα αποτελεί μια ανασκόπηση των πηγών χρηματοδότησης των Σ.Δ.Ι.Τ, ενώ γίνεται και αναφορά στα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία των συμπράξεων. Στο κεφάλαιο πέντε παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι Σ.Δ.Ι.Τ έχουν εισαχθεί στον τομέα της εκπαίδευσης οι κυριότεροι τύποι συμβάσεων και τα πιθανά πλεονεκτήματα μειονεκτήματά τους. Τέλος, στο κεφάλαιο έξι παρουσιάζονται οι εμπειρίες από την εφαρμογή των συμβάσεων Σ.Δ.Ι.Τ από παραδείγματα τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Στο ερευνητικό κομμάτι της εργασίας γίνεται μια προσπάθεια, μέσω των κατάλληλων στατιστικών εργαλείων, να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τις Σ.Δ.Ι.Τ. Τα ερωτήματα αφορούν, σε πρώτο στάδιο, το βαθμό στον οποίο γνωρίζουν την ύπαρξη των συμπράξεων και σε επόμενο στάδιο ερευνώνται οι αντιλήψεις τους σχετικά με την ευελιξία των Σ.Δ.Ι.Τ, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην εκπαίδευση εξαιτίας τους, την πιθανή δημιουργία εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων και το αν οι Σ.Δ.Ι.Τ οδηγούν τελικά σε ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.