Διερεύνηση της ικανοποίησης των εκπαιδευτικών και της μορφής της ηγεσίας στην εκπαίδευση
Investigating teacher satisfaction and educational leadership
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ηγεσία στην εκπαίδευση ; Εκπαίδευση προσωπικού ; Ικανοποίηση εργαζομένων ; Αυτό-αποτελεσματικότηταΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναλύει σε θεωρητικό επίπεδο τα στυλ και τους τύπους Ηγεσίας που υπάρχουν στην εκπαίδευση και το ρόλο που έχουν ως προς την ικανοποίηση των εργαζομένων, αλλά και στην αυτό-αποτελεσματικότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά, εστιάζει σε βασικές έννοιες της Ηγεσίας και της Προσωπικότητας, στη σημαντικότητα που έχει η προσωπικότητα ενός Ηγέτη, στα χαρακτηριστικά του Ηγέτη και τη σημασία της σταθερότητας καθώς και σε βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις για τη σχέση που υπάρχει στην Ηγεσία και στην προσωπικότητα. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι Τύποι Ηγεσίας που υπάρχουν στην εκπαίδευση και η ηγετική συμπεριφορά, δόθηκαν διάφορες κλασσικές προσεγγίσεις στην Μελέτη της Ηγετικής Συμπεριφοράς και παρατέθηκαν τα Στυλ Ηγεσίας που επικρατούν στις σχολικές μονάδες και γενικότερα στις επιχειρήσεις.
Έπειτα, το τρίτο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας εστίασε στην έννοια και στη σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού μιας επιχείρησης ή ενός Οργανισμού, στους στόχους που πρέπει να έχει μια επιχείρηση ως προς την εκπαίδευση του προσωπικού της, στη διαδικασία και στις μεθόδους που πρέπει να ακολουθεί για να εκπαιδεύσει το προσωπικό της και στην αξιολόγηση τους. Τονίζεται η σημαντικότητα της εκπαίδευσης των εργαζομένων, διότι μέσα από την εκπαίδευση αναπτύσσεται και η εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων, η απόδοση τους και η αυτό-αποτελεσματικότητα τους.
Επιπρόσθετα, ακολουθεί το ερευνητικό μέρος της διπλωματικής εργασίας, όπου αναλύεται η μεθοδολογία της έρευνας, ο τρόπος εκτέλεσης της έρευνας, η ανάλυση τους και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, η διεξαχθείσα ερευνά στηρίχθηκε σε ερωτηματολόγια, τα οποία στάλθηκαν μέσω e-mail και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενα από επιστολή, η οποία περιελάβανε τον σκοπό
της έρευνας, τον φορέα υλοποίησης και την ανωνυμία των συμμετεχόντων ως προς τις απαντήσεις που έδωσαν. Ειδικότερα, στάλθηκαν 109 ερωτηματολόγια, από τα οποία αμφότερα υπεβλήθησαν ορθά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
Τέλος, τα δεδομένα που εξήχθησαν από την έρευνα καταχωρήθηκαν σε πίνακα δεδομένων και αναλύθηκαν για κάθε ερευνητικό στόχο, μέσω του στατιστικού εργαλείου SPSS. Έγινε αρχικά έλεγχος κανονικότητας και διασποράς των μεταβλητών καθώς και διερεύνηση της αξιοπιστίας της εσωτερικής συνοχής του ερωτηματολογίου, ενώ καταγράφηκαν σημαντικά συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την διαδικασία της έρευνας.