Δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση : μια συγκριτική μελέτη
Public and private spending on high school education : a comparative study
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκπαίδευση ; Ιδιωτική δαπάνη, ; Δημόσια δαπάνη ; Σχολεία ; ΦροντιστήριαΠερίληψη
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δωρεάν, επομένως δεν καταβάλλονται δίδακτρα από τους μαθητές. Στο σύνταγμα της χώρας ενσωματώνεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες (και ορισμένοι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στη χώρα) δικαιούνται δωρεάν εκπαίδευση. Ο απώτερος σκοπός της εκπόνησης της εργασίας αυτής, είναι να συλλέξει, αναλύσει και συζητήσει τις βιβλιογραφικές πηγές και δεδομένα για το θέμα της Δημόσιας και Ιδιωτικής δαπάνης στην Λυκειακή Εκπαίδευση, επιτελώντας μιας βασική σύγκριση στα έξοδα αυτά. Για το σκοπό της εν λόγω μελέτης επίσης, αναφέρεται η χρήση ερωτηματολογίου έρευνας προς τους γονείς και οι οποίοι έχουν παιδιά που φοιτούν ή έχουν ολοκληρώσει τη 3η λυκείου.
Βλέπουμε επίσης σε ότι αφορά τη δαπάνη σε φροντιστηριακά μαθήματα ότι είναι αυξημένη στην περίπτωση των παιδιών του ιδιωτικού σχολείου έναντι των παιδιών του Δημοσίου σχολείου. Στην περίπτωση των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών η δαπάνη για τα παιδιά του ιδιωτικού σχολείου είναι σχεδόν ίδια μα αυτή των παιδιών του Δημοσίου σχολείου οπότε δεν διαφαίνεται η ύπαρξη στατιστικής σημαντικότητας.
Στην περίπτωση των ιδιαιτέρων μαθημάτων η δαπάνη για τα παιδιά του ιδιωτικού σχολείου είναι αυξημένη στην περίπτωση των παιδιών του ιδιωτικού σχολείου έναντι των παιδιών του Δημοσίου σχολείου. Επίσης βλέπουμε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της δαπάνης σε φροντιστηριακά μαθήματα των παιδιών του ιδιωτικού σχολείου έναντι των παιδιών του Δημοσίου σχολείου. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι επιβεβαιώνεται η 2η ερευνητική μας υπόθεση.
Τέλος, βλέπουμε σε ότι αφορά ανάγκες των παιδιών όπως γραφική ύλη, εκπαιδευτικές εκδρομές, projects είναι αυξημένη στην περίπτωση των παιδιών του ιδιωτικού σχολείου έναντι των παιδιών του Δημοσίου σχολείου όπως επίσης ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της δαπάνης για διάφορες σχολικές ανάγκες των παιδιών ιδιωτικού σχολείου έναντι των παιδιών του Δημοσίου σχολείου.