Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών ως μηχανισμός εντοπισμού των καρτέλ και των εναρμονισμένων πρακτικών : θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση
The settlement procedure as a detection mechanism of cartels and concerted practices : theoretical and empirical investigation
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Καρτέλ ; Εναρμονισμένες πρακτικές ; Διαδικασία διευθέτησης διαφορώνΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην κατανόηση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, δίνοντας έμφαση στα καρτέλ και τις εναρμονισμένες πρακτικές των επιχειρήσεων. Επίσης, εξετάζει τη χρήση του μηχανισμού διευθέτησης διαφορών ως μέσο εντοπισμού και τιμωρίας των παραπάνω πρακτικών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η πολιτική ανταγωνισμού και ο διαχωρισμός της ανάλογα με το αντικείμενο της ενδεχόμενης παράβασης, σε υποθέσεις που αφορούν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και υποθέσεις συγκεντρώσεων. Επίσης, αναλύονται ο ρόλος των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι αρμοδιότητές τους και οι διαδικασίες που ακολουθούν καθώς και το νομικό πλαίσιο με το οποίο οφείλουν να συμμορφώνονται όλα τα παραπάνω.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων δίνοντας έμφαση στην ανάλυση της συμπαιγνίας και στα καρτέλ. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι μορφές της συμπαιγνίας μεταξύ των επιχειρήσεων, οι παράγοντες που την επηρεάζουν και η αποτελεσματικότητα των μεθόδων με τις οποίες συμπράττουν οι επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, αναλύονται τα καρτέλ, πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις ως μέλη καρτέλ και οι παράγοντες που επηρεάζουν την λειτουργία τους.
Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την διαδικασία διευθέτησης διαφορών, γίνεται σαφής καθορισμός της έννοιας του μηχανισμού διευθέτησης, της ανάγκης θέσπισής του και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις. Επίσης, γίνεται λεπτομερής περιγραφή του τρόπου υπαγωγής στη διαδικασία διευθέτησης, πότε μπορεί να μην ξεκινήσει ή να διακοπεί και αναλύεται η μέθοδος υπολογισμού των προστίμων από την ΕΑ.
Το πέμπτο κεφάλαιο είναι η εμπειρική ανάλυση του θέματος της εργασίας και έχει στόχο να αναλύσει τη σχέση του ύψους του προστίμου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που συνέστησαν καρτέλ με διάφορες μεταβλητές. Συγκεκριμένα, εξετάζει τον βαθμό συσχέτισης του προστίμου σε σχέση με τη διάρκεια λειτουργίας του καρτέλ που συστάθηκε, τον αριθμό των εταιρειών που το απαρτίζουν, με την ύπαρξη υποστήριξης από τρίτους και με τη νόθευση διαγωνισμών.
Στο έκτο κεφάλαιο παραθέτονται τα συμπεράσματα από την εμπειρική ανάλυση που διεξήχθη, η σημασία ύπαρξης του μηχανισμού διευθέτησης διαφορών και η συμβολή του στον έγκαιρο εντοπισμό των επιχειρήσεων που διέπραξαν την παράβαση σύστασης καρτέλ και την επιβολή εύλογου προστίμου.