Διαμόρφωση οντολογίας για την αστοχία των ναυτικών / ναυπηγικών υλικών ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης της γνώσης
Design of materials failure ontology for the development of a knowledge system
Master Thesis
Συγγραφέας
Κορκολή, Χριστίνα Αναστασία
Χριστοδούλου, Αλέξανδρος
Ημερομηνία
2022-03Επιβλέπων
Μελανίτης, ΝικόλαοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οντολογία ; Αστοχία υλικών ; Ναυπηγικά υλικά ; Πλατφόρμα ; Καταγραφή αστοχιών ; Σύστημα διαχείρισης γνώσηςΠερίληψη
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στη διαχείριση της αστοχίας υλικών και συστημάτων σε μία μεγάλη βιομηχανία ή και σε έναν πάροχο τεχνικών υπηρεσιών, είναι η μεθοδική καταγραφή και επιστημονική ταξινόμηση του προβλήματος, η πρόταση τεχνικών και οικονομικών λύσεων και η δυνατότητα της εύκολης ανάκτησης της πληροφορίας. Η δημιουργία ενός συστήματος βασισμένου στη γνώση που θα καταγράφει, διαβαθμίζει, ταξινομεί και ανακαλεί εύκολα και γρήγορα κάθε πληροφορία, ιστορικό λειτουργίας και συντήρησης, συζητήσεις, μελέτες, προμηθευτές, και συντελεστές – μάρτυρες για κάθε περιστατικό αστοχίας υλικών, εξαρτημάτων και συστημάτων αποτελεί αδήριτη ανάγκη για κάθε πολύπλοκο βιομηχανικό και επιχειρησιακό περιβάλλον. Η ύπαρξη περιεχομένου σε διαφορετικές γλώσσες και η πολυμορφία της πληροφορίας στοιχειοθετούν την ανάγκη χρήσης έξυπνων συστημάτων, που θα ξεφεύγουν από την λογική της ευρετηρίασης και ανάκτησης πληροφορίας με βάση την απλή αναζήτηση σχετικών όρων.
Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος προϋποθέτει τη διαμόρφωση της οντολογίας του συστήματος και των σημασιολογικών λεξικών. Η ανάλυση του περιεχομένου (σε ελληνικά, αγγλικά και άλλες γλώσσες), η επισημείωση και ταξινόμηση της γνώσης γίνεται με όρους επιστήμης των υλικών (π.χ. υλικό, εξάρτημα, καταπόνηση, τύπος αστοχίας, μέθοδοι ελέγχου).
Σκοπός την εργασίας αυτής είναι η ανάπτυξη της οντολογίας και των σημασιολογικών λεξικών στα ελληνικά και αγγλικά, για τα βιομηχανικά υλικά ναυτικού περιβάλλοντος, τα εξαρτήματα και στοιχεία μηχανής που εμφανίζουν συχνότερη αστοχία, τη μορφή της αστοχίας και τα αίτια, καθώς και κάθε άλλης κατηγορίας εννοιών που απαιτείται για τον «αρχιτεκτονικό» σχεδιασμό ενός τέτοιου συστήματος.