Λιμένες σκαφών αναψυχής: ανταγωνισμός στην ανατολική Μεσόγειο
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Θαλάσσιος τουρισμός ; Yachting ; Λιμένες σκαφών αναψυχής ; Ανατολική Μεσόγειος ; ΑνταγωνισμόςΠερίληψη
Εξετάζοντας τον υφιστάμενο ανταγωνισμό μεταξύ των λιμένων σκαφών αναψυχής των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, επιχειρείται να βρεθεί η θέση της Ελλάδας και πως αυτή μπορεί μπορεί να βελτιωθεί. Η επίτευξη του στόχου πραγματοποιείται μέσω της σύγκρισης συγκεκριμένων παραγόντων όπως οι θέσεις ελλιμενισμού, το μήκος της ακτογραμμής, ο αριθμός των μαρινών, οι γαλάζιες σημαίες. Μια μικρή αναφορά γίνεται επίσης και σε παράγοντες όπως το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο και ο συντελεστής ΦΠΑ. Η εργασία αποτελείται από από 5 κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους διάφορους ορισμούς που συναντώνται στη βιβλιογραφία γαι τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς και στις έννοιες που συνδέονται με αυτόν και επιπλέον στις δύο οργανωμένες κατηγορίες του θαλάσσιου τουρισμού δηλαδή στην κρουαζιέρα και στην ιδιωτική θαλάσσια περιήγηση.
Στο δεύτερο τμήμα αναλύεται η ιδιωτική θαλάσσια περιήγηση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ακολουθεί αναφορά στην ιστορική αναδρομή και την εξέλιξη της, στο θεσμικό πλαίσιο που έχει αναπτυχθεί και στις σχετικές αλλαγές του που έχουν ακολουθήσει με τη πάροδο του χρόνου, στα διαθέσιμα σκάφη αναψυχής και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι ελληνικοί λιμένες σκαφών αναψυχής και τα αγκυροβόλια, το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τις διέπει και οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Στο κεφάλαιο αυτό αναλύεται επίσης και η ζήτηση εξετάζοντας τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται ο στόχος της εργασίας που είναι η αξιολόγηση της θέση της Ελλάδας στο κλάδου του yachting στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα απέναντι στους ανταγωνιστές της στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανάλυση του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου γίνεται μέσω της σύγκρισης συγκεκριμένων στοιχείων, όπως αναφέρεται παραπάνω. Ακολουθεί και μια μικρή αναφορά και σύγκριση με τους παίχτες της δυτικής Μεσογείου με σκοπό να βρεθούν πρακτικές που χρησιμοποιούνται από αυτούς και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την βελτίωση της θέση της.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για την βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στο κλάδου του yachting στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.