Στάσεις κι απόψεις των γονέων παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης σε σχέση με τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες
Attitudes and views of parents of children in primary education about the consequences of distance learning in relation to the socioeconomic inequalities
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ; Τηλεκπαίδευση ; Επιπτώσεις τηλεκπαίδευσης ; Κοινωνικοοικονομικές ανισότητεςΠερίληψη
Κατά την περίοδο της πανδημίας του covid-19, ήταν αναγκαίο να βρεθεί λύση στη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δια ζώσης, και σε παγκόσμιο επίπεδο επιλέχθηκε η «Εκπαίδευση από απόσταση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ως λύση ώστε να συνεχίσει η μάθηση με ασφάλεια (Αναστασιάδης, 2020). Αυτό έφερε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις επιδράσεις της, αλλά και κατά πόσο αυτή η νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα προκαλεί ανισότητες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς πολλοί μαθητές δεν μπορούσαν να συμμετέχουν ή αντιμετώπιζαν προβλήματα.
H παρούσα εργασία, διερευνά τις στάσεις κι τις απόψεις των γονέων των παιδιών πρωτοβάθμιας, σχετικά με τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης, σε σχέση με τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Συγκεκριμένα, αναλύονται περιγραφικά οι στάσεις κι οι απόψεις τους, οι αντιλήψεις τους για τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν, όπως και μια γενικότερη περιγραφή της κατάστασης που βίωσαν κατά τη περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, διερευνώνται οι παράγοντες που επιδρούν στο βαθμό αποτελεσματικότητας της τηλεκπαίδευσης και κατά συνέπεια, στις επιπτώσεις που προκύπτουν, στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γονείς και στην άποψη τους σχετικά με την τηλεκπαίδευση.
Διαπιστώθηκε ότι παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση και γενικότερα το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι υποδομές του σπιτιού και η πρόσβαση στον εξοπλισμό και το διαδίκτυο επιδρούν στις επιπτώσεις και έχουν σχέση με τα εμπόδια και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς και την άποψη που διαμόρφωσαν για την τηλεκπαίδευση.