Εφαρμογή της θεώρησης της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της διαδικασίας της ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης με στόχο την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων πρώην βιομηχανικών εκτάσεων στην περιοχή Δραπετσώνας - Κερατσινίου
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γαλάζια ανάπτυξη ; ΟΔΠΖ ; Δραπετσώνα ; Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ; Παράκτια ζώνη ; ΒιωσιμότηταΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και η έρευνα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων, πρώην βιομηχανικών εκτάσεων στην περιοχή του Κερατσινίου, υπό τη θεώρηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης.
Η ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της ΟΛΠ ΑΕ αποτελεί ανεξάρτητη λιμενική ζώνη και βρίσκεται στα όρια με τους όμορους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας. Το προγραμματικό σχέδιο (Master Plan) του Λιμένα Πειραιώς περιγράφει όλες τις υφιστάμενες υποδομές, αξιολογεί την κατάσταση του Λιμένα και αναλύει τους στρατηγικούς άξονες επενδύσεων και Έργων, για την επόμενη 35ετία. Αναφορικά με την πολεοδομική οργάνωση του χερσαίου χώρου (καθορισμού όρων δόμησης και χρήσεων γης) που περιλαμβάνεται στο υποβληθέν Master Plan, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων γνωμοδότησε αρνητικά επί της πρότασης και ζήτησε από την διοίκηση του Οργανισμού να προβεί σε βελτιώσεις.
Με βάση τα προαναφερθέντα και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η παράκτια ζώνη αποτελεί ένα σύστημα παραγωγής πολλαπλών πόρων, θα επιχειρηθεί η αναζήτηση βέλτιστων λύσεων/ προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου, καινοτόμου χώρου που να σέβεται αφενός το παράκτιο περιβάλλον, και αφετέρου την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Κερατσινίου.