Τεχνητή νοημοσύνη & συμβολή αυτής στην 4η βιομηχανική επανάσταση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τεχνητή νοημοσύνη ; 4η Βιομηχανική Επανάσταση ; Οφέλη ; Έρευνα και καινοτομία ; Πολιτικές ; Artificial intelligence ; 4th Industrial Revolution ; Research and innovation ; PoliciesΠερίληψη
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία επιχειρεί να μελετήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη συμβολή αυτής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Ειδικότερα, μελετάται εκτενώς η τεχνητή νοημοσύνη, τα οφέλη που σχετίζονται μ’ αυτή, καθώς και οι σύγχρονες προκλήσεις που συνδέονται μ’ αυτή. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπου αναλύεται η μετάβαση από την 1η στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, καθώς και οι προτεραιότητες που τίθενται στα πλαίσια αυτής, αλλά και οι ισχύουσες πολιτικές. Επιπρόσθετα, μελετάται η σύνδεση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπου εξετάζονται αναλυτικά εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Όσον αφορά το ερευνητικό μέρος της εργασίας, μελετήθηκε σε ποιες βιομηχανικές δραστηριότητες οι οικονομικοί παράγοντες ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς επίσης και σε ποιες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης οι οικονομικοί παράγοντες ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ακόμη, η έρευνα εστίασε στη διερεύνηση της ύπαρξης συσχετίσεων ανάμεσα στις επιμέρους μεταβλητές του δείγματος και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις δύο επιμέρους δραστηριότητες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προέκυψε ότι το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας επιδρά στην έμφαση που δίνεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η σημασία που δίνεται στη τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζεται θετικά από το ποσοστό των επιχειρήσεων ηλικίας 11-20 ετών και 21-99 ετών, το ποσοστό των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όπως επίσης και από το ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της έρευνας και καινοτομίας. Από την άλλη, επηρεάζεται αρνητικά από το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων.