Η επίδραση της πανδημίας Covid-19 στην παροχή υπηρεσιών χειρουργικής ιατρικής
The effect of Covid-19 pandemic on the provision of surgical services
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πανδημία ; COVID-19 ; SARS-CoV-2 ; Χειρουργική ιατρική ; Μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις ; ΕπιπτώσειςΠερίληψη
Εισαγωγή: Η νόσος COVID-19 είναι μια μολυσματική ασθένεια, γνωστή και ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, η οποία προκαλείται από τον κορωνοϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2 (SARS-COV-2). Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε όλο το κόσμο ήταν ραγδαία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον COVID-19 επισήμως στις 11/03/2020. Η κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «κατάσταση πολέμου», με τους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μια ασύμμετρη και απρόβλεπτη απειλή για την ανθρωπότητα.
Σκοπός: Η συγκεκριμένη μεταπτυχιακή εργασία έχει σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης της νόσου COVID-19 στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στην παροχή υπηρεσιών χειρουργικής ιατρικής, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει διαταραχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής βιβλιογραφική ανασκόπηση της λοίμωξης COVID-19, της χειρουργικής ιατρικής και του αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον τομέα της χειρουργικής. Σχετικά με την εμπειρική ανάλυση, αξιοποιήθηκαν δεδομένα από τις εισαγωγές του ιδιωτικού νοσοκομείου Metropolitan General. Κατά την επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων, παρουσιάζονται περιγραφικά στατιστικά μέτρα, διαγράμματα και τεστ καλής προσαρμογής X2 χειρουργικών περιστατικών.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα από την εμπειρική μελέτη τονίζουν την αξιοσημείωτη πτώση των εισαγωγών και ιδιαίτερα εκείνων με θεράποντα ιατρό κάποια χειρουργική ειδικότητα για το τρίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος του 2020. Μάλιστα οι μεγαλύτερες μειώσεις, σε απόλυτες διαφορές εντοπίζονται σε οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά και γενικής χειρουργικής περιστατικά.
Συμπέρασμα: Η εξάπλωση της νόσου COVID-19 έχει επηρεάσει αρνητικά την παροχή υπηρεσιών χειρουργικής ιατρικής και ιδιαίτερα τις προγραμματισμένες μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέπεις για επαναλαμβανόμενους κύκλους της πανδημικής νόσου, καθίσταται απαραίτητη η διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη διαχείριση των μη επειγουσών χειρουργικών περιστατικών.