Γενόσημα: ρυθμιστικό πλαίσιο και αντιλήψεις στην Ελλάδα
Generics: regulatory framework and perceptions in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γενόσημα ; Φαρμακευτική δαπάνη ; Κίνητρα ; ΑντιλήψειςΠερίληψη
Τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν προταθεί σαν λύση της συγκράτησης των αυξανόμενων φαρμακευτικών δαπανών, στις χώρες της Ε.Ε και φυσικά και στην Ελλάδα στα πλαίσια της εξοικονόμησης των κρατικών δαπανών για την υγεία.
Για την Ελλάδα, η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων αποτέλεσε και στόχο στο Πρόγραμμα της Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Εντούτοις, μετά από 11 έτη μέτρων και συζητήσεων, το ποσοστό χρήσης τους στην Ελλάδα απέχει από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ότι αφορά τις χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη από το τέλος θέση δηλαδή το ποσοστό γενοσήμων σε όγκο φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασφαλιζόμενοι είναι 27%.
Στο ερευνητικό ερώτημα γιατί τα γενόσημα έχουν χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα, έχουν δοθεί κατά καιρούς απαντήσεις που εστιάζονται στην έλλειψη κινήτρων από την πλευρά των επιστημόνων υγείας/ συνταγογράφων, διστακτικότητας λόγω χαμηλής τιμής και την υψηλή φορολόγηση (υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές) από πλευράς φαρμακευτικών εταιρειών.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, θα αναλυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο ως προς την έγκριση, τιμολόγηση και αποζημίωση των γενοσήμων φαρμάκων, οι δαπάνες υγείας και δαπάνες φαρμάκου, στην Ελλάδα.
Τέλος με τις απαντήσεις που ελήφθησαν από σχετικό ερωτηματολόγιο σε Έλληνες ιατρούς και φαρμακοποιούς, θα αναλυθούν οι αντιλήψεις και απόψεις τους περί γενοσήμων και στο κατά πόσο και αν έχουν μεταβληθεί τα τελευταία έτη.