Επικοινωνία και διαχείριση συγκρούσεων σε δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
View/ Open
Keywords
Επικοινωνία ; Σύγκρουση ; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ; Διαχείριση σύγκρουσηςAbstract
Στην παρούσα εργασία μελετώνται οι συγκρούσεις που δημιουργούνται στις σχολικές μονάδες ιδιωτικού και δημοσίου φορέα Β-βάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και η διαχείριση αυτών. Όπως σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα, έτσι και σε μια σχολική μονάδα προκύπτουν συγκρούσεις παντός τύπου που αφορούν όχι μόνο συναδέλφους αλλά και μαθητές και συγκρούσεις μεταξύ αυτών. Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων αυτών παίζει ρόλο η επικοινωνία μεταξύ των καθηγητών, δηλαδή ο σύλλογος διδασκόντων αλλά και ο διευθυντής του εκάστοτε σχολείου.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τύποι συγκρούσεων, οι συνέπειες, οι τεχνικές διαχείρισης, η αποφυγή των συγκρούσεων αυτών αλλά και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν, θετικές ή αρνητικές και πως βοηθούν στο να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια οποιαδήποτε μονάδα.
Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στη διαχείριση των συγκρούσεων στις σχολικές μονάδες αλλά και το ρόλο της διοίκησης μέσα σε αυτές. Αναλύεται το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη διοικητική σύσταση των σχολικών μονάδων, ο ρόλος του διευθυντή, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει και οι ενέργειές του για την επίλυση των συγκρούσεων.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου αποτελεί και το ερευνητικό κομμάτι της διπλωματικής, γίνονται έλεγχοι μέσω του προγράμματος SPSS με δεδομένα που αντλήθηκαν από το ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε καθηγητές Β-βάθμιας εκπαίδευσης και αφορούσε τη διαχείριση συγκρούσεων, αν υπάρχει επιμόρφωση πάνω σε αυτό το ζήτημα και ποιός παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα. Εν κατακλείδι, αναφέρεται στο αν και κατά πόσο η επιμόρφωση των καθηγητών αλλά και των διευθυντών στο ζήτημα της διαχείρισης συγκρούσεων επηρεάζει τον τρόπο επίλυσης αυτών.