Χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα της ΕΕ για την προώθηση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας μετά το 2021: η περίπτωση του τομέα της ασφάλειας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού ; Εκπαίδευση ; Ασφάλεια ; Ευρωπαϊκή Ένωση ; ΧρηματοδότησηΠερίληψη
Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η επιχειρηματικότητα και καινοτομία είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών περιφερειών σε αναπτυξιακή υστέρηση, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητά τους και να επιταχύνουν τη σύγκλισή τους. Ο στόχος της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή δύναται να επιτευχθεί μέσω επενδύσεων, όμως η αποδοτικότητα των επενδύσεων εξαρτάται από την παραγωγικότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου και την καινοτομία.
Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι η τεχνολογική πρόοδος, καθώς και η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η δια βίου μάθηση. Για το λόγο αυτό, ήδη από την πρώτη προγραμματική περίοδο της πολιτικής συνοχής, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και άλλα χρηματοδοτικά μέσα ενισχύουν δράσεις όπως είναι η έρευνα και τεχνολογία, η βελτίωση των υποδομών και δομών εκπαίδευσης, η επιδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, μετεκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, η ενίσχυση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και προετοιμασίας για την ένταξη στην αγορά εργασίας.
Η χρηματοδοτική ενίσχυση της ΕΕ πραγματοποιείται τόσο μέσω των εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, όσο και μέσω των πόρων άλλων ταμείων και Ενωσιακών πρωτοβουλιών.
Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης και της καινοτομίας θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική επιδίωξη της ΕΕ και περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες και τους ειδικούς στόχους των Διαρθρωτικών Ταμείων, αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στην Ελλάδα, σχετικές δράσεις προωθούνται μέσω τομεκαών και περιφερειακών προγραμμάτων, αλλά και μέσω της αξιοποίησης και άλλων χρηματοδοτικών μέσων.
Στην παρούσα εργασία ειδική αναφορά γίνεται στα προγράμματα και δράσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών και οργανισμών ασφάλειας, όπως είναι η CEPOL και η Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία.
Οι δράσεις εκπαίδευσης στον τομέα της ασφάλειας θα προωθηθούν, κυρίως, μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2021-2027. Μέσω της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού των αρχών ασφάλειας αναμένεται αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση όλων των μορφών εγκληματικότητας και βελτίωση της προστασίας των πολιτών της ΕΕ.