Η στρατηγική διαχείρισης των κρίσεων στους επιχειρηματικούς οργανισμούς
Master Thesis
Συγγραφέας
Τσαντίλη, Μαρία - Αδαμαντία
Ημερομηνία
2021Επιβλέπων
Γεωργόπουλος, ΝικόλαοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαχείριση κρίσεων ; Στρατηγική ; Επικοινωνία των κρίσεων ; Λήψη αποφάσεωνΠερίληψη
Οι κρίσεις αποτελούν αναπόφευκτα συμβάντα, τα οποία σίγουρα κάποια στιγμή θα απειλήσουν τη λειτουργία ή ακόμα και την ύπαρξη ενός οργανισμού. Μάλιστα, το σημερινό παγκοσμιοποιημένο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον του 21ου αιώνα έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων τύπων κρίσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν τοπική προέλευση, αλλά η απήχηση των επιπτώσεών τους είναι παγκόσμια. Προκειμένου οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στη διαχείριση των παραπάνω κρίσεων απαιτείται σχεδιασμός και προετοιμασία σε στρατηγικό επίπεδο, τα οποία περιλαμβάνουν την υιοθέτηση συγκεκριμένων συστημάτων και διαδικασιών, πριν το ξέσπασμα μιας κρίσης. Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η στρατηγική προετοιμασία συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων στους επιχειρηματικούς οργανισμούς. Αρχικά, αναλύεται η φύση των κρίσεων και τα βήματα για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Στη συνέχεια μελετάται το στρατηγικό μάνατζμεντ και η σύνδεση που φαίνεται να έχει με τη διαχείριση κρίσεων. Έπειτα, παρουσιάζονται σημαντικές στρατηγικές και τακτικές διαχείρισης, ενώ παράλληλα διερευνάται ο ρόλος της επικοινωνίας στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των κρίσεων. Τέλος, δίνεται έμφαση στη λήψη αποφάσεων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται κάτω από συνθήκες κρίσης. Η διπλωματική ολοκληρώνεται με την παρουσίαση και τον σχολιασμό δυο περιπτωσιολογικών μελετών, αυτών της αλλοίωσης του προϊόντος Tylenol της Johnson & Johnson και την τήξη του πυρηνικού
αντιδραστήρα του Chernobyl, όπου αναδεικνύεται τόσο η μορφή των νέων τύπων κρίσεων, όσο και η ανάγκη προετοιμασίας για την καλύτερη διαχείρισή τους.
Όσον αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα διπλωματική είναι αυτή της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν τόσο πρωτογενείς, όσο και δευτερογενείς πηγές, ενώ τα δεδομένα λήφθηκαν κυρίως από συγγράμματα, επιστημονικά άρθρα και περιοδικά, εκθέσεις οργανισμών, καθώς και από επίσημες ιστοσελίδες συλλογικών οργάνων.