Ανάλυση του κλάδου των τεχνικών – κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα και η ανάπτυξή του στον τομέα της ενέργειας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κατασκευαστικός κλάδος ; ΕνέργειαΠερίληψη
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση της εξέλιξης του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου για την περίοδο από το 2000 έως το 2020 και η μελέτη της ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου, στον τομέα της ενέργειας.
Ο κλάδος των τεχνικών – κατασκευαστικών εταιρειών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Αναπτύχθηκε αρκετά έντονα τη δεκαετία του 1990 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και ακολούθως επλήγη πιο πολύ από όλους τους κλάδους της οικονομίας κατά την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας από το 2008 και έπειτα.
Παράλληλα, ο τομέας της ενέργειας τις τελευταίες δυο δεκαετίες, διανύει μια περίοδο ριζικού μετασχηματισμού τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μας έχουν οδηγήσει στην ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Ο κατασκευαστικός κλάδος, έχοντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και γενικά την ύφεση που επικράτησε στον κλάδο από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έπειτα, βρήκε στον τομέα της ενέργειας, μία εναλλακτική διέξοδο για τη δραστηριοποίησή του.
Η παρούσα διπλωματική ακολουθεί μία περιγραφική προσέγγιση.
Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η πορεία του κατασκευαστικού κλάδου και η συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2000 – 2020. Συγκεκριμένα αναλύονται οι δείκτες παραγωγής του κλάδου, η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας μας και στους τομείς της απασχόλησης και των επενδύσεων. Επίσης, παρουσιάζεται η εξέλιξη των εγγεγραμμένων εταιρειών στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, η πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εξέλιξη του πλήθους των οικοδομικών αδειών την εξεταζόμενη περίοδο. Τα δεδομένα, τα οποία παρουσιάζονται στο κεφάλαιο αυτό, έχουν συγκεντρωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Υπουργείο Οικονομικών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).
Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας τις τελευταίες δυο δεκαετίες και αναλύονται ιδιαίτερα οι τομείς στους οποίους βρήκε διέξοδο για τη δραστηριοποίησή του, ο κατασκευαστικός κλάδος. Συγκεκριμένα αναλύεται ο τομέας της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παραπάνω ανάλυση.