Υβριδικός πόλεμος και τρομοκρατία στο διαδίκτυο
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υβριδικός πόλεμος ; Ασύμμετρη απειλή ; Τρομοκρατία ; Διαδίκτυο ; Κυβερνοασφάλεια ; Ηλεκτρονικό έγκλημαΠερίληψη
Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση των συγκρούσεων υβριδικού τύπου και ηλεκτρονικής τρομοκρατίας ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της τεχνολογίας, του Διαδικτύου και του ταχύτατου ρυθμού αύξησης των προβλημάτων της Παγκοσμιοποίησης, τα οποία οδηγούν σε ένα χαοτικό περιβάλλον στον χώρο των Διεθνών Σχέσεων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην έννοια του υβριδικού πολέμου, της ασύμμετρης απειλής καθώς και στα χαρακτηριστικά αυτής της μορφής πολέμου μέσα από δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες (internet) που περιέχονται σε επίσημα έγγραφα, επιστημονικά άρθρα και μελέτες τρίτων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναλύονται οι έννοιες του Κυβερνοχώρου, του Κυβερνοεγκλήματος, της Τρομοκρατίας και γενικά του Οργανωμένου Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Γίνεται αναφορά στην Ενωσιακή Πολιτική για την καταπολέμηση του εγκλήματος-τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά συστημάτων πληροφοριών. Επιπλέον τονίζεται η μεταφορά της Ενωσιακής Νομοθεσίας για το Κυβερνοέγκλημα στην Ελληνική Νομοθεσία.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον Κυβερνοπόλεμο, στην Κυβερνοασφάλεια, στις Ενωσιακές Δράσεις και Διεθνείς Συνεργασίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν σήμερα οι Κυβερνοαπειλές και καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματική αντίδραση σε διασυνοριακό επίπεδο.
Η σημασία της προστασίας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας και των κοινωνικών λειτουργιών τονίζεται ιδιαίτερα, καθώς ο ρόλος τους είναι πρωταγωνιστικός στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Νομοθετικό Πλαίσιο της Ε.Ε. και η ασυνεπής όμως μεταφορά του στο Εθνικό Δίκαιο των κρατών μελών αποτελεί τροχοπέδη για την πλήρη εφαρμογή της Ενωσιακής Νομοθεσίας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται παραδείγματα υβριδικών πολέμων και τα συμπεράσματα της ανάλυσης που τίθενται προς συζήτηση.