Στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για το θεσμό της αξιολόγησης
Attitudes and perceptions of educators regarding the appraisal process in the educational sector
Master Thesis
Συγγραφέας
Παπαλεωνιδοπούλου, Ελένη
Ημερομηνία
2021Επιβλέπων
Χλέτσος, Θεολόγος - ΜιχαήλΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αξιολόγηση ; ΕκπαιδευτικοίΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των στάσεων και απόψεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με το θεσμό της αξιολόγησης. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη: το θεωρητικό και το εμπειρικό μέρος. Πιο συγκεκριμένα, στο Πρώτο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους γίνεται αναφορά στην έννοια της αξιολόγησης, στο ρόλο της αξιολόγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, στις μορφές της αξιολόγησης, στην ιστορική αναδρομή του θεσμού της εκπαιδευτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, καθώς και τις θέσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αξιολόγηση και των μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση.
Το Δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στους προσδιοριστικούς παράγοντες των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με το θεσμό της Αξιολόγησης και στους παράγοντες που καθορίζουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ατόμων σε σχέση με την αξιολόγηση.
Η μεθοδολογία της έρευνας, τα ερευνητικά ευρήματα, τα συμπεράσματα και η συζήτηση- προτάσεις αποτελούν το εμπειρικό μέρος της παρούσας εργασίας. Γενικός σκοπός της έρευνας είναι να εξεταστούν οι απόψεων των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση στις εκπαιδευτικές μονάδες και με βάση τον συγκεκριμένο στόχο σχηματίστηκαν τα παρακάτω ερευνητικά ερωτήματα: Τι αποτελούν τις απόψεις των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης στις εκπαιδευτικές μονάδες και αν υπάρχει διαφοροποίηση των απόψεων των εκπαιδευτικών για τη διαδικασία της αξιολόγησης στις εκπαιδευτικές μονάδες, σε αναλογία με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση, έτη υπηρεσίας).
Αναλυτικότερα, το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την μεθοδολογία της έρευνας, ορίζεται ο πληθυσμός και το δείγμα της έρευνας. Ακολούθως, περιγράφεται το ερωτηματολόγιο και γίνεται η ανάλυση των δεδομένων. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως προέκυψαν από την στατιστική επεξεργασία. Η εργασία κλείνει με τη συζήτηση των αποτελεσμάτων-συμπερασμάτων της έρευνας.