Desired soft skills in modern shipping era. A behavioural competencies assessment system in tanker operations towards a safer and efficient work environment
Master Thesis
Συγγραφέας
Παπαλιάκος, Στάθης
Papaliakos, Stathis
Ημερομηνία
2020-12Επιβλέπων
Παντουβάκης, ΆγγελοςPantouvakis, Angelos
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Human element ; Soft skills ; Behavioural management ; Safety and quality management systemsΠερίληψη
Αυτή η διπλωματική εργασία χρησιμεύει ως μερική έρευνα για τη σημασία των soft skills όσον αφορά την προώθηση ενός ασφαλέστερου και αποτελεσματικότερου εργασιακού περιβάλλοντος των εταιριών διαχείρισης δεξαμενοπλοίων, τόσο επί των διαχειριστικών λειτουργιών (operations) επί πλοίου όσο και στην στεριά. Η εργασία διερευνά τη σημασία του ανθρώπινου στοιχείου (Human Element) στη ναυτιλία και εξετάζει τη διείσδυση πρακτικών διαχείρισης συμπεριφοράς (behavioral management) - σχετικά με την υιοθέτηση διαδικασιών με γνώμονα τις δεξιότητες - στα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας και της ποιότητας των εταιρειών διαχείρισης πλοίων και προτείνει διαδρομές προς τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς αλλά και βέλτιστες πρακτικές για το μέλλον.
Επιλέγουμε να οριοθετήσουμε αρχικά τη συζήτηση για τα soft skills αναφερόμενοι στους τέσσερις πυλώνες της ναυτιλιακής νομοθεσίας, ήτοι τις συμβάσεις SOLAS, MARPOL, STCW και MLC. Αναζητούμε που και πως γίνεται αναφορά σε πρακτικές όπου εντοπίζεται η ανάγκη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, εφαρμογής διαπροσωπικών δεξιοτήτων και απαιτείται η ανάπτυξη δομών εκπαίδευσης των ανθρώπων σε θέματα που ξεπερνούν την αυστηρή τεχνοκρατική κατάρτιση και άπτονται των ανθρώπινων σχέσεων και διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων
Επιλέγουμε να θεμελιώσουμε την εργασία μας και να ορίσουμε τη σημαντικότητα των soft skills στο χώρο της ναυτιλίας αφού πρώτα έχουμε αναγνωρίσει την κεφαλαιώδη σημασία του ανθρώπου – των ναυτικών και του προσωπικού στη ξηρά – για την ασφαλή περάτωση των λειτουργικών δραστηριοτήτων τόσο εν πλω όσο και στη ξηρά. Με την έννοια ασφάλεια υιοθετούμε την αγγλική ερμηνεία του όρου η οποία είναι διττή περιλαμβάνοντας τόσο στοιχεία του safety όσο και του quality.
Τέλος, παρουσιάζεται μια προσέγγιση ενός συστήματος αξιολόγησης και επαλήθευσης ικανοτήτων συμπεριφοράς για τους διαχειριστές δεξαμενοπλοίων. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο υλικό εργασίας και σε θέματα που συζητήθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια και επηρεάζεται από το Σύστημα Αξιολόγησης Συμπεριφοράς Ικανότητας, (Behavioral Competency Assessment and Verification System) της σχετικής έκδοσης του OCIMF και του Intertanko 2018.