Cost effectiveness analysis of Pembrolizumab versus Ipilimumab in advanced melanoma
Ανάλυση κόστους - αποτελεσματικότητας του Pembrolizumab σε σύγκριση με το Ipilimumab στο προχωρημένο μελάνωμα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Μελάνωμα ; Προχωρημένο μελάνωμα ; Ανάλυση κόστους - αποτελεσματικότητας ; Οικονομική αξιολόγηση ; Pembrolizumab ; Ipilimumab ; ICER ; QALYΠερίληψη
Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία, τα οποία βρίσκονται μεταξύ του εξωτερικού στρώματος του δέρματος (της επιδερμίδας) και του στρώματος κάτω από το δέρμα. Τα μελανοκύτταρα παράγουν μελανίνη, μια χρωστική που βοηθά στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από υπεριώδες (UV) φως, από τον ήλιο (Cancer Research UK, 2014b).
Σύμφωνα με την εγκριτική μελέτη Keynote 006, τα εκτιμώμενα ποσοστά επιβίωσης χωρίς εξέλιξη νόσου 6 μηνών ήταν 47,3% για το pembrolizumab κάθε 2 εβδομάδες, 46,4% για το pembrolizumab κάθε 3 εβδομάδες και 26,5% για το ipilimumab. Τα εκτιμώμενα ποσοστά επιβίωσης 12 μηνών ήταν 74,1%, 68,4% και 58,2%, αντίστοιχα. Το ποσοστό ανταπόκρισης βελτιώθηκε με το pembrolizumab να χορηγείται κάθε 2 εβδομάδες (33,7%) και κάθε 3 εβδομάδες (32,9%), σε σύγκριση με το ipilimumab (11,9%). Τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών βαθμού 3 έως 5 βαθμού που σχετίζονται με τη θεραπεία, ήταν χαμηλότερα για τις ομάδες πεμπρολιζουμάμπης (13,3% και 10,1%) από ό,τι στην ομάδα του ipilimumab (19,9%).
Το Pembrolizumab (Keytruda) είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, κατά του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου-1 (PD-1), το οποίο παράγεται σε κύτταρα ωοθήκης Κινεζικού κρικητού (Chinese hamster) με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA αντίστοιχα (www.ema.europa.eu_Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος). Η ημερομηνία πρώτης έγκρισής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ήταν στις 17 Ιουλίου 2015. Η ανάλυση αυτή σκοπό έχει την εκτίμηση του κόστους και της αποτελεσματικότητας του Pembrolizumab (Keytruda) σε σύγκριση με την εγκατεστημένη θεραπεία Ipilimumab (Yervoy) σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα στην Ελλάδα, από την οπτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για την ανάλυση έγινε χρήση του μοντέλου Markov. Το μοντέλο επιβίωσης εμπεριέχει τρείς καταστάσεις υγείας: χωρίς εξέλιξη της νόσου PFS, με πρόοδο της νόσου PD και θάνατο. Ο πληθυσμός είναι κοινός με την εγκριτική μελέτη Keynote 006 για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, ενώ τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν, αντλήθηκαν από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Το μοντέλο επιβίωσης αφορούσε κύκλους διάρκειας ενός μηνός και αφορούσε μια υποθετική ομάδα ασθενών από την αρχή λήψης της θεραπείας έως το θάνατο. Οι πιθανότητες και τα δεδομένα για την OS και για την PFS αντλήθηκαν από την κλινική μελέτη αναφοράς KEYNOTE 006 και στη συνέχεια ακολούθησε γενίκευση των αποτελεσμάτων για περίοδο 120 μηνών, η οποία καλύπτει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών (lifetime analysis). Η κλινική αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος συνδυάστηκε και με την ποιότητα ζωής και η εκτίμηση του αντίστοιχου κόστους έγινε με τον συνδυασμό χρήσης πόρων και μοναδιαίας τιμής σύμφωνα με τις κρατικές τιμές αποζημίωσης. Ο υπολογισμός του κόστους και της αποτελεσματικότητας έγινε για κάθε κατάσταση υγείας, ανά κύκλο και ανά ασθενή. Επιπρόσθετα, ακολούθησε ανάλυση ευαισθησίας λόγω των αβεβαιοτήτων που παρήγαγαν παράμετροι του μοντέλου. Το σκεύασμα Pembrolizumab σε σύγκριση με το Ipilimumab,την εγκατεστημένη θεραπεία πρώτης γραμμής με προχωρημένο μελάνωμα, παρουσίασε μεγαλύτερο κόστος ανά ασθενή, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε το προσδόκιμο επιβίωσης (LYs) και τα ποιοτικά σταθμισμένα έτη ζωής (QALYs). Ο δείκτης ICER εκτιμήθηκε στα €18135.64/κερδισμένο QALY και στα €14701.52/κερδισμένο έτος ζωής (LYG) για το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή. Η ανάλυση ευαισθησίας που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι τα αποτελέσματα είναι ευαίσθητα στην τιμή των φαρμάκων ενώ δεν παρουσιάζουν ευαισθησία στο ποσοστό προεξόφλησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης το Pembrolizumab συγκρινόμενο με το Ipilimumab, ως θεραπεία για το προχωρημένο μελάνωμα, φαίνεται να αποτελεί οικονομικά αποδοτική επιλογή θεραπείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.