Seafarers faced with piracy & armed robbery
Master Thesis
Συγγραφέας
Ταταράκη, Χρυσάνθη
Tataraki, Chrysanthi
Ημερομηνία
2020-10Επιβλέπων
Παντουβάκης, ΆγγελοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Maritime piracy ; Armed robbery against ships ; Legal framework ; Seafarer’s rights ; Ship-owner ; ReleaseΠερίληψη
Η θαλάσσια πειρατεία και ένοπλη ληστεία ενάντια στα εμπορικά πλοία αποτελούν μία από τις σύγχρονες προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αυτά τα δύο φαινόμενα έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο στο ναυτιλιακό εμπόριο και στα μέτρα αντιμετώπισης και ασφάλειας. Η πιθανότητα επίθεσης πειρατείας είναι επίσης μία συνεχή ανησυχία των ναυτικών και των οικογενειών τους. Τα πλοία τα οποία διέρχονται σε περιοχές υψηλού κίνδυνου έχουν μεγάλες πιθανότητες επίθεσης πειρατείας και ένοπλης ληστείας με αποτέλεσμα την απαγωγή του πληρώματος για λύτρα. Η ναυσιπλοΐα σε αυτές τις επικίνδυνες περιοχές μέχρι και τον Κόλπο της Γουινέας καθιστά τους ναυτικούς ευάλωτους σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
Το πρώτο μέρος της συγκεκριμένης διατριβής αναλύει την θαλάσσια πειρατεία και ένοπλη ληστεία ως παγκόσμιο φαινόμενο, τα εθνικά πρότυπα πειρατείας και ερευνά το φαινόμενο εις βάθος. Η ανασφάλεια που δημιουργείται από την απειλή της πειρατείας αναδεικνύει για ακόμη μία φόρα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ναυτικού. Η συγκεκριμένη διπλωματική παρέχει μια καθοδήγηση στον τρόπο με τον οποίο οι ναυτικοί μπορούν να υποστηριχτούν από τις οικογένειες τους και από την ίδια την εταιρεία.
Όσον αφορά την εταιρεία, πρέπει να τονιστεί πως μια καλή προετοιμασία μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ίδια και συνεπώς και στον ναυτικό κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Επομένως η σωστή καθοδήγηση για την υποστήριξη των ναυτικών είναι ύψιστης σημασίας καθώς και οι εταιρείες με αυτόν τον τρόπο μπορούν καλύτερα να αντιμετωπίσουν κάθε είδους επίθεσης.
Επιπλέον δεν θα πρέπει να παραλειφθούν τα δικαιώματα των ναυτικών, η εξέλιξη αυτών και η περίπτωση του επαναπατρισμού. Για αυτό το λόγο το δεύτερο μέρος της συγκεκριμένης διατριβής αναφέρεται στον αντίκτυπο που έχει η πειρατεία και η ένοπλη ληστεία στα δικαιώματα των ναυτικών ως ένα ανεξερεύνητο τμήμα του νόμου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξέλιξη και πορεία των δικαιωμάτων και στην εξασφάλιση του επαναπατρισμού. Αν και υπάρχει αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων στο συγκεκριμένο θέμα, η διερεύνηση περιορίζεται στον ρόλο του πλοιοκτήτη και στην συμφωνία που έχει αναπτύξει με τον ίδιο τον ναυτικό. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως o MLC (Maritime Labour Convention) έχει σχεδιάσει έναν οδηγό τονίζοντας τον ρόλο του πλοιοκτήτη σχετικά με τον επαναπατρισμό του ναυτικού.
Λέξεις κλειδιά: Θαλάσσια πειρατεία, ένοπλη ληστεία, νομικό πλαίσιο, δικαιώματα των ναυτικών, πλοιοκτήτης, επαναπατρισμός.