Ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, μελέτη περίπτωσης: ίδρυση μονάδας αιμοκάθαρσης σε δημόσιο κέντρο υγείας
Medical tourism in Greece, case study: establishment of a dialysis unit in a public health center
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ιατρικός τουρισμός ; Τεχνητό νεφρό ; Νομοθετικό πλαίσιο ; Δημόσιος τομέας ; Ιδιωτικός τομέας ; ΤουρισμόςΠερίληψη
Η παρούσια εργασία με θέμα «Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα, Μελέτη Περίπτωσης: Ίδρυση μονάδας αιμοκάθαρσης σε δημόσιο κέντρο υγείας», εκπονείται στα πλαίσια των τελικών πτυχιακών εργασιών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Σκοπός: Κύριος σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση της πιθανότητας ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην χώρα μας, μέσω δημιουργίας μονάδας αιμοκάθαρσης.
Μεθοδολογία: Για την εκπλήρωση του σκοπού της εργασίας πραγματοποιήθηκε μελέτη περίπτωσης. Συγκεκριμένα, η συλλογή των βιβλιογραφικών στοιχείων πραγματοποιήθηκε από βιβλιογραφικές πηγές, καθώς και μέσω ξενόγλωσσων άρθρων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού. Για μελέτη περίπτωσης επιλέχθηκε μονάδα τεχνητού νεφρού, λόγω διαθεσιμότητας αρκετών στοιχείων και λόγω της ύψιστης σημασίας της πάθησης (αιμοκαθαρόμενοι).
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα κύρια αποτελέσματα, η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα αποτελεί μια νέα αγορά τόσο για τον ιατρικό όσο και για τον τουριστικό κλάδο. Η δυναμικότητα του ιατρικού τουρισμού αυξάνεται λόγω των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και δημογραφικών αλλαγών σε άλλες χώρες. Αναφορικά με την μελέτη περίπτωσης, το καθαρό αποτέλεσμα της μονάδας τεχνητού νεφρού δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, γεγονός σχεδόν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των εσόδων είναι από κρατικούς πόρους και είναι υπολογισμένη για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα, παρόλα αυτά η Ελλάδα θα κατακτήσει μερίδιο αγοράς αργά και σταθερά, και επιπλέον είναι εφικτή η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ειδικά σε ασθενείς που η αιμοκάθαρση δεν είναι επιλογή.