Πολιτικές αύξησης της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα: εστίαση στα ψυχικά νοσήματα
Policies to increase the penetration of generic drugs in Greece: focus on mental illness
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γενόσημα φάρμακα ; Original φάρμακα ; Off-patent φάρμακα ; Φαρμακευτική δαπάνη ; Φαρμακευτική εξωνοσοκομειακή δαπάνη ; Υποκατάσταση θεραπείας ; Λιανική τιμή ; Ασφαλιστική τιμή ; Επαγγελματίες υγείας ; Ασθενείς ; Ολανζαπίνη ; ΕσιταλοπράμηΠερίληψη
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, επιχειρείται η αποτύπωση της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία έτη στην Ελλάδα με απώτερο στόχο την αύξηση του μερίδιου των γενοσήμων φαρμάκων και τη συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη των δυσλειτουργιών της φαρμακευτικής πολιτικής γενοσήμων στην Ελλάδα, της προσοχής που θα πρέπει να επιδείξει το κράτος απέναντι στο φαινόμενο πολλαπλασιασμού των ψυχικά νοσούντων και η κατάθεση καινοτόμων προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του φαρμακευτικού συστήματος.
Αρχικά, γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση και ανάλυση πρόσφατων δεδομένων σε θεωρητικό επίπεδο. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται δημογραφικά στοιχεία και προβλέψεις της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη δίδονται στοιχεία για θεραπευτική ισοδυναμία γενόσημων-original φαρμάκων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναδεικνύεται το όφελος της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων για τα δημόσια συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθεί σύγκριση της Ελλάδας με επιλεγμένα κράτη.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι τομείς χρηματοδότησης του φαρμακευτικού συστήματος της χώρας, ενώ στο τέταρτο ερμηνεύονται οι όροι “rebate” και “clawback”.
Η φαρμακευτική πολιτική που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη της αγοράς των γενοσήμων παρουσιάζεται στο πέμπτο κεφάλαιο. Ακολούθως, στο έκτο κεφάλαιο γίνεται σύγκριση με τις αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
Στο έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο ακολουθεί το ερευνητικό μέρος. Αρχικά, επεξηγείται ο λόγος που έγινε εστίαση στις αγορές των ψυχικών νοσημάτων. Ακολούθως, αναφέρονται ο σκοπός, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας που ακολουθήθηκε μέσα από επεξεργασία στοιχείων της IQVIA για τις δραστικές ουσίες ολανζαπίνη και εσιταλοπράμη την περίοδο 2014-2018. Βάσει των αποτελεσμάτων, ακολουθεί συζήτηση, όπου προτείνονται λύσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με παράλληλη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ και μια νέα μορφή υπολογισμού του κλειστού προϋπολογισμού δημόσιας φαρμακευτικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης.