Ανάλυση της αγοράς του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας της ενέργειας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Economic nationalism ; Gas target model ; Νοτιοανατολική Μεσόγειος ; Αγορά φυσικού αερίου Ελλάδας ; Διεθνής πολιτική οικονομία της ενέργειας ; Ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων ; Δίκτυο ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου Ελλάδας ; TAP ; IGB ; ITGI ; East MedΠερίληψη
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας έγκειται στην ανάλυση της αγοράς του φυσικού αερίου στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας της ενεργείας. Κατά τη διάρκεια μελέτης, 2007-2016, σημειώθηκαν σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα οποία προκάλεσαν αντίστοιχες ανακατατάξεις στην περιφερειακή ισορροπία και τη θέση των κρατών, στο γεωπολιτικό σύστημα.
Επιχειρείται ανάλυση της επίδρασης του τομέα της ενέργειας στην οικονομική αναδιοργάνωση των κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην περιφερειακή ενσωμάτωσή τους, ενώ η επισκόπηση διεξάγεται υπό το πρίσμα της σχολής σκέψης του οικονομικού εθνικισμού (economic nationalism) της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Τα έθνη – κράτη, ως κύριοι δρώντες αποτυπώνουν στρατηγικές, προς μεγιστοποίηση της επιρροής και της ισχύος τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της περιφερειακής ισορροπίας ισχύος και της ενεργειακής αρχιτεκτονικής, στην περιοχή.
Τα ανωτέρω, αποτελούν συνιστώσες εξέτασης των παραγόντων επιρροής στη διαμόρφωση και αλλαγή του υφιστάμενου περιβάλλοντος της αγοράς του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα. Η εγχώρια αγορά λαμβάνει τη δυνατότητα εναλλαγής σε περιφερειακό κέντρο διακίνησης ποσοτήτων φυσικού αερίου, αλλά και διαμόρφωσης τιμών.