Η μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας
The reform of the U.S. healthcare system
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ασφάλιση υγείας ; Συστήματα υγείας ; Μεταρρυθμίσεις στο τομέα της υγείας ; Νόμος για τη προστασία των ασθενών και τη προσιτή φροντίδα υγείαςΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναλυθούν τα προβλήματα του συστήματος υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μέχρι και το 2010 και να αναδειχθεί η ανάγκη που υπήρχε για μεταρρύθμιση. Επιπλέον σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η ανάλυση των στόχων και των διατάξεων του νόμου για την Προστασία των Ασθενών και την Προσιτή Φροντίδα Υγείας, καθώς επίσης και των επιπτώσεών του στο επίπεδο ασφάλισης, στην προσιτή φροντίδα υγείας, στη συγκράτηση των δαπανών για τον τομέα της υγείας και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ανασκόπηση της ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας καθώς και εκθέσεων διεθνών οργανισμών όπως τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στο πρώτο κεφάλαιο, περιγράφονται οι στόχοι και οι μορφές των διαφόρων συστημάτων υγείας, και αναλύονται τα συστήματα υγείας πέντε οικονομικά αναπτυγμένων χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το σύστημα υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μέχρι και το 2010, καθώς επίσης και τα προβλήματα του συστήματος υγείας που κατέστησαν αναγκαία τη μεταρρύθμιση, όπως το πρόβλημα των ανασφάλιστων, οι υψηλές δαπάνες, τα ιατρικά λάθη και η χαμηλή επίδοση στους δείκτες υγείας σε σχέση με άλλες χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ.
Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά σε προηγούμενες προσπάθειες για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο και παρουσιάζονται οι στόχοι και οι διατάξεις του νόμου για την Προστασία των Ασθενών και την Προσιτή
Φροντίδα Υγείας, καθώς επίσης και οι επιπτώσεις του στο επίπεδο ασφάλισης, στις δαπάνες για την υγεία και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας