Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία στα γενικά (ΓΕΛ) και επαγγελματικά (ΕΠΑΛ) λύκεια
Collaborative teaching in general (GEL) and vocational (EPAL) hiigh schools
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία ; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ; Γενικά λύκεια (ΓΕΛ) ; Επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ)Περίληψη
Η παρούσα μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση, με βάση τις απόψεις των εκπαιδευτικών, της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια. Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι να αναλυθεί η περίπτωση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στην ελληνική εκπαίδευση, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής και πως αυτά επιβεβαιώνονται από την εμπειρία στην τάξη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Σκοπός είναι να προκύψουν συμπεράσματα αναφορικά με την ανάγκη περαιτέρω προώθησης της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και αναφορικά με τη μορφή που πρέπει να έχει.
Πιο συγκεκριμένα, η διπλωματική εργασία αποτελείται από το θεωρητικό μέρος, στο οποίο αναλύεται ο ορισμός της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, οι βασικές αρχές που διέπουν την εν λόγω έννοια, καθώς και οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή και προώθησή της στην εκπαίδευση. Επιπλέον, πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με τη «γέννηση» και εξέλιξη της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, κάνοντας ειδική αναφορά στις θεωρητικές προσεγγίσεις και τους ευρύτερους κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτής της μορφής διδασκαλίας. Περιγράφονται επίσης, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας για τους μαθητές, τους δασκάλους-εκπαιδευτικούς, το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία γενικότερα.
Όσον αφορά το πρακτικό μέρος, αρχικά αναλύεται η μεθοδολογία της έρευνας, εξηγώντας και αιτιολογώντας την επιλογή της κάθε μεθόδου. Έπειτα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε και αναλύονται τα ερευνητικά ευρήματα. Τέλος, συνοψίζονται τα κύρια ευρήματα της έρευνας, εξάγονται τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά και προτείνονται ιδέες και κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα.