Πολιτικές ανάπτυξης και προώθησης των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα
Policies for the development and promotion of generic drugs in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γενόσημα φάρμακα ; Μονάδες υγείας ; Ζήτηση ; Οικονομική κρίση ; Πρωτότυπα φάρμακαΠερίληψη
Τα γενόσημα φάρμακα, παρότι στην υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιούνται ευρύτερα τον τελευταίο αιώνα, εισήχθησαν μόλις την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ως υποκατάστατα των πρωτότυπων. Ενώ αποδεικνύεται ερευνητικά και με βάση εργαστηριακούς ελέγχους πως τα γενόσημα είναι όχι μόνο ασφαλή αλλά και βίο – ισοδύναμα με τα πρωτότυπα, οι Έλληνες ασθενείς και καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση τους. Ένας βασικός λόγος φαίνεται να είναι πως προβλήθηκαν και προωθήθηκαν ως ένα μέρος της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε η Ελλάδα από το 2010 και μετά και μία φθηνή εναλλακτική για τους ασθενείς.
Με βάση τις διαθέσιμες μελέτες, εντοπίζεται πως, στη χώρα, τα γενόσημα φάρμακα παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλό επίπεδο διείσδυσης ενώ οι ασθενείς κρίνουν πως, η χρήση τους, συνδέεται με την επιθυμία των ιατρών και του κράτους να εκμεταλλευτούν τους ίδιους και να απολάβουν ιδίο όφελος. Υπάρχει, ως εκ τούτου, κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των θεσμών.
Στην παρούσα εργασία, επιχειρείται η ανάδειξη όλων των επιμέρους ζητημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση, ή, ορθότερα, την έλλειψη βούλησης για κατανάλωση, των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα σήμερα. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται αντλεί στοιχεία από την θεωρία της διοίκησης ολικής ποιότητας σε συνδυασμό με τις επιστήμες της υγείας. Ως εκ τούτου, προηγείται μία θεωρητική εισαγωγή και, έπειτα, με τη χρήση της μεθόδου ανάλυσης και προγραμματισμού SWOT, δημιουργείται ένα πλάνο με το οποίο προτείνεται μία ρεαλιστική και βιώσιμη στρατηγική για την καλύτερη αποδοχή και αύξηση της χρήσης της κατανάλωσης των γενόσημων στην Ελλάδα.
Βάρος δίδεται τόσο στους καταναλωτές όσο και τους ιατρούς, ενώ δεν λείπει μία αναφορά στη στάση που διατηρούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) στην Ελλάδα για τα γενόσημα φάρμακα. Επίσης, η μελέτη δεν έχει περιοριστεί αμιγώς σε μία θεωρητική ανάλυση. Αντίθετα, για το σκοπό της εκπόνησής της και για να αναδειχθούν οι πλέον σύγχρονες τάσεις στην κοινωνία και οι τωρινές στάσεις των πολιτών απέναντι στα γενόσημα φάρμακα, πραγματοποιήθηκε μία περιορισμένη έρευνα (n=61) η οποία είναι ποσοτικού χαρακτήρα (ερωτηματολόγια) και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο πρακτικό / ερευνητικό μέρος της εργασίας.
Τα κύρια ευρήματα της εργασίας είναι πως οι Έλληνες είναι σε μεγάλο βαθμό ενήμεροι για τις ιδιότητες και τις χρήσεις των γενόσημων φαρμάκων και, όμως, παρόλα αυτά, δεν είναι στο σύνολό τους θετικά προσκείμενοι απέναντι σε αυτά. Επίσης, παρατηρείται πως μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ενημερώθηκε εξαρχής για τα γενόσημα φάρμακα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και το διαδίκτυο, κάτι το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τις απόψεις τους για τα γενόσημα, την έντονα αρνητική τους στάση σε σχέση με αυτά και την γενικότερη απροθυμία τους να τα λάβουν. Ωστόσο, δεν παρατηρείται άμεση συσχέτιση της στάσης τους με τα ατομικά τους χαρακτηριστικά.