HPV και καρκίνος τραχήλου της μήτρας: οικονομική αξιολόγηση της ασθένειας
HPV and cervical cancer: economic assessment of the disease
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
HPV ; Καρκίνος τραχήλου μήτρας ; Προσυμπτωματικός έλεγχος ; HPV εμβόλιο ; Ανάλυση κόστους - αποτελεσματικότητας ; Ποιοτικά προσαρμοσμένα έτη ζωής ; Κόστος ασθένειαςΠερίληψη
Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο διαδεδομένος καρκίνος παγκοσμίως στις γυναίκες και ο δεύτερος πιο διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες ηλικίας 15-44. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 535.000 γυναίκες παγκοσμίως ,αναπτύσσουν το συγκεκριμένο είδος καρκίνου και από αυτές, περίπου 266.000 πεθαίνουν. To 95% των περιπτώσεων αναπτύσσεται εξαιτίας του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που είναι υπεύθυνος επίσης για τα γεννητικά κονδυλώματα και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την ανάλυση της ασθένειας του καρκίνου τραχήλου της μήτρας που προκαλείται, όπως προαναφέρθηκε από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και την οικονομική αξιολόγηση των βασικότερων μεθόδων πρόληψης. Σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση των εννοιών γύρω από τα οικονομικά της υγείας και της ανάλυσης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ασθένεια που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γυναικείο πληθυσμό που πλήττεται πιο συχνά από τις δυσάρεστες συνέπειες του HPV. Στην πρώτη ενότητα, περιγράφεται η φύση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και η σχέση του με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Δίνονται πληροφορίες σχετικά με τις διαγνωστικές γυναικολογικές εξετάσεις που γίνονται προκειμένου να ανιχνευθούν τυχόν βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και οι θεραπείες στις οποίες πρέπει να υποβληθεί η ασθενής σε περίπτωση κάποιας ατυπίας ή ανωμαλίας. Η δεύτερη ενότητα, περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τις αντιλήψεις σχετικά με τον ιό, το ποσοστό αποδοχής του προληπτικού μέτρου του εμβολιασμού, τις μεθόδους που είναι πιο αποτελεσματικές για την ανίχνευση των διάφορων βλαβών, τη συχνότητα έκθεσης στον ιό και τον επιπολασμό του καρκίνου.
Επίσης, αναλύονται οι λόγοι μεγαλύτερης εμφάνισης του ιού στη χώρα, οι τύποι του ιού που εμφανίζονται πιο συχνά καθώς και οι ηλικίες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό. Η τρίτη ενότητα της εργασίας αυτής αναφέρεται στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες και την αντιμετώπιση του ΚΤΜ (καρκίνου τραχήλου της μήτρας). Αρχικά, παρουσιάζονται κάποια στατιστικά στοιχεία για τις χώρες που πλήττονται πιο συχνά από την ασθένεια, μετέπειτα επισημαίνεται η ύπαρξη προγραμμάτων μαζικής πρόληψης και διάγνωσης και τέλος δίδονται κάποια στοιχεία πληθυσμιακής κάλυψης που αφορούν τον εμβολιασμό και τις προσυμπτωματικού ελέγχου εξετάσεις στις χώρες αυτές. Στη τελευταία ενότητα, επεξηγούνται όροι χρήσιμοι για την οικονομική αξιολόγηση και συγκεκριμένα την οικονομική αποτελεσματικότητα της ασθένειας. Εν συνέχεια παρατίθενται κάποια χαρακτηριστικά της ποιότητας ζωής των ασθενών που αποτελούν μέτρο για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας μιας ιατρικής παρέμβασης στη συνολική τους υγεία. Μετέπειτα, εκτιμάται το κόστος και ο τρόπος τιμολόγησης προληπτικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων και τέλος μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης παρουσιάζονται οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι εμβολιασμού και στρατηγικών προσυμπτωματικού ελέγχου με τη βοήθεια της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας διάφορων στρατηγικών-μεθόδων.