Η διοίκηση ολικής ποιότητας στο αγγλικό σύστημα υγείας και η εφαρμογή των θετικών της στο ελληνικό σύστημα υγείας
Total quality management in the english health system and the application of this benefits to the greek health system
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ποιότητα στην υγεία ; Διοίκηση ολικής ποιότητας ; EFQM ; Εθνικό σύστημα υγείας Ηνωμένου Βασιλείου ; Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ελλάδα)Περίληψη
Το δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, καθώς και η σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, έχουν αναδείξει την υγεία σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της σύγχρονης κοινωνίας. Ποιότητα και υγεία αναπόφευκτα συμβαδίζουν. Παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και διαδικασιών, έχει παρατηρηθεί μία συνεχής προσπάθεια για απόκτηση ποιότητας. Ειδικότερα στη χώρα μας, ο κλάδος της υγείας μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα, με τη φιλοσοφία περί ποιότητας να συναντά αντιστάσεις κατά την ενσωμάτωσή της στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, παρέχουν τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, για σταθερή και υγιή βάση, πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί ένα ποιοτικότερο σύστημα υγείας.
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, επιχειρείται να προσεγγιστεί και να παρουσιαστεί η Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω της παρουσίασης ενός πλαισίου, στο οποίο πρέπει να κυμαίνεται η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Θα γίνει εκτενής αναφορά στο Βρετανικό σύστημα υγείας. Ουσιαστικά, το εξεταζόμενο Βρετανικό Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης (National Health System, NHS), αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς των δημόσιων εθνικών συστημάτων υγείας για την εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας.
Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας και το μοντέλο επιχειρηματικής Αριστείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (EFQM) στο οποίο αυτό στηρίζεται. Αναφέρεται η σχέση του με τις υπηρεσίες υγείας και τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα επιχειρείται ανάλυση των κριτηρίων του μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM.
Το Βρετανικό σύστημα υγείας, αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο παρείχε καθολική και δωρεάν κάλυψη του πληθυσμού. Στόχος της παρούσας μελέτης, είναι η ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του βρετανικού υγειονομικού συστήματος, εφόσον αποτελεί τον βασικότερο εκπρόσωπο των Εθνικών Συστημάτων Υγείας (NHS). Η ανάλυση θα εστιαστεί στις βασικές μεταρρυθμίσεις, ο οποίες έλαβαν χώρα στον τομέα της υγείας στη Βρετανία, καθώς και στην οργανωτική δομή και λειτουργία του βρετανικού υγειονομικού συστήματος.
Θα γίνει εκτενής ανάλυση, αναφορικά με την ανάγκη για εισαγωγή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην Ελληνική Υγειονομική Περίθαλψη. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε ενέργειες που έχουν γίνει στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση για ποιοτική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ παρουσιάζονται συνοπτικά σχέδια που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή για αναβάθμιση του ΕΣΥ το έτος 2005 με Σχέδιο Νόμου για την «Ποιότητα και Ασφάλεια των Υπηρεσιών Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών Υγείας».