Η ψηφιακή εκπαίδευση στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξη του ΟΗΕ
Digital education in framework of UN's sustainable development goals
Προβολή/Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βιώσιμη ανάπτυξη ; Ψηφιακή εκπαίδευση ; Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) ; Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠερίληψη
Η παρούσα εργασία μελετά τη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και πως αυτή μπορεί να επιταχύνει την επίτευξη του Στόχου 4 των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο οποίος αφορά στην ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.
Η διερεύνηση του θέματος γίνεται, κατά κύριο λόγο, βάσει βιβλιογραφικής ανασκόπησης, επιστημονικών άρθρων και αναφορών που έχουν δημοσιευτεί για το θέμα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της UNESCO.
Αρχικά δίνονται οι ορισμοί της ψηφιακής/ ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (digital education) και της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development). Επιχειρείται να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις δύο έννοιες, παρατίθενται ακροθιγώς οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και γίνεται εκτενής αναφορά στο στόχο 4, που αφορά στην εκπαίδευση και στη σημαντικότητα του για την επίτευξη των υπόλοιπων στόχων. Επιπλέον, επιχειρείται μια πρώτη εκτίμηση για τον ρόλο των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην επίτευξη του στόχου 4 και αναφέρονται ορισμένες από τις μορφές ψηφιακής μάθησης.
Σημαντικό μέρος της εργασίας καταλαμβάνει η παρουσίαση των ευπαθών ομάδων που είναι πιο πιθανό να αποκλειστούν από την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως όσων βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο πλαίσιο της καταγραφής των ομάδων αυτών, γίνεται αναφορά στις ΤΠΕ και πως μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα αυτά να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Επίσης, παρουσιάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες, ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό. Τέλος, αναφέρονται οι χώρες που έχουν επιτύχει σε σημαντικό βαθμό των στόχο 4 και ο ρόλος των ΤΠΕ στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Επιπρόσθετα, αναλύεται και περιγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αναφορικά με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την ένταξη των ΤΠΕ στο πρόγραμμα σπουδών. Προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα των δυνατοτήτων των νέων ψηφιακών μέσων, μελετάται η ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα Νew School και η ενδεχόμενη ενσωμάτωσή της στην σχολικό πρόγραμμα.
Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας και γίνεται μια ανασκόπηση των όσων παρουσιάστηκαν στην εργασία.