Χρόνια νοσήματα και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες - Δεδομένα από τη βάση SHARE 50+
Chronic diseases and socioeconomic factors - Data from SHARE 50+ database
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ελλάδα ; SHARE 50+ ; Χρόνιες ασθένειες ; Παράγοντες κινδύνου ; Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντεςΠερίληψη
Στην σύγχρονη εποχή η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης έχει συμβάλλει στην άνευ προηγουμένου εξάπλωση των χρόνιων νοσημάτων, τα οποία βρίσκονται πλέον στην κορυφή των αιτιών νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η εμφάνιση χρόνιας πάθησης σχετίζεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής.
Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως στόχο την μελέτη της επίδρασης αυτών των παραγόντων στην παρουσία χρόνιων νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό. Γι’ αυτόν το σκοπό χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων SHARE 50+. Πραγματοποιήθηκε στατιστική επεξεργασία, χρησιμοποιώντας το πακέτο spss, δεδομένων από την έκδοση της βάσης easySHARE v. 6.1.1. (κύμα 6) που αφορούν δείγμα 3584 ατόμων του ελληνικού πληθυσμού ηλικίας 50 – 75 ετών και μελετήθηκε η διάδοση των χρόνιων νοσημάτων, η επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής και στην αυτοεκτίμηση της υγείας, η επίδραση κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως το φύλο, το εισόδημα, το επίπεδο μόρφωσης και η οικογενειακή κατάσταση, καθώς και ο ρόλος που παίζουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος και η σωματική δραστηριότητα και η συσχέτιση αυτών των παραγόντων με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.
Βρέθηκε ότι το 60,1% του δείγματος εμφανίζει κάποιο χρόνιο νόσημα και παρατηρείται μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σε άτομα με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης. Τα άτομα με χρόνια πάθηση έχουν χειρότερη αυτοεκτίμηση της υγείας και ποιότητα ζωής και η κατώτερη κοινωνικοοικονομική θέση και το φύλο επηρεάζουν επίσης αυτές τις δύο μεταβλητές. Όσοι ζουν μαζί με τον σύζυγο τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καλή υγεία. Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με συμπεριφορές συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιας πάθησης και αυτοί με τη σειρά τους συνδέονται με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Ειδικότερα το επίπεδο μόρφωσης συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με την παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα παρατηρούνται πιο συχνά σε χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ οι άντρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.